Današnjim danom vlada simbol zmije, a njeno značenje je u snovima veliko. Malo je poznato da se Bog u mnogim mitovima javlja kao zmija, da igra važnu ulogu u narodnim predajama, a najvažnija jest da je nosilac libida ili kundalini energije. Gnostici su zmiju smatrali kao obnoviteljicu znanja i držali je simbolom suprotstavljanja „zlom bogu Stvoritelju“ – Demijurgu, utemeljitelju materijalnog svijeta. U mitologiji i starim znanjima, zmija je nositeljica iskonskog života i znanja, snage prirode, gospodar životne energije i plodnosti.

Alkemičari su je zvali ouroboros – zmija koja jede vlastiti rep, a predstavlja prirodu, životnu silu, simbol aktivnog, demijurškog principa božanske moći, vječni prsten, silu koja se neprestano ciklički rađa. To je zmija koja guta svoj vlastiti rep, bila je simbol obnavljanja i vječnosti. U Egiptu, bila je zmija ureus koju su faraoni nosili na glavi poput krune. U Indiji zmija simbolizira kundalini – spiritualna zmija koja „prosvjetljuje“, dok u Kini, krilati zmajevi nose besmrtnike u nebo. Vještice se služe simbolikom zmije; u kruni faraona uz božanstvo Ra, simbol boga sunca, nalazi se i kobra; poganske božice plodnosti.  Zmija za Junga na najbolji mogući način izražava ono nepoznato i predstavlja mostove podignute prema nevidljivim obalama.

Zmija je složen i ambivalentan simbol i jedan od najsnažnijih arhetipova u čovjekovom kolektivnom nesvjesnom. Paradoksalan karakter ovog drevnog simbola proističe iz vezivanja zmije za dušu predaka, za ktonski, podzemni svijet. Isus kaže da budemo mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi. To znači da je potrebno razvijati umske sposobnosti, ali i paralelno emocije. Kada razvijemo umne sposobnosti u mogućnosti smo razgovarati.

Kroz snove simbol zmije može označavati seksualni simbol i odnos prema seksualnošću, ali može isto tako biti puno dublji simbol odnosno predstavlja inicijaciju. Ako ste je sanjali kao mali, to znači i dublju inicijaciju koju ćete doživjeti kroz život na duhovnom nivou. Tko je imao takvo iskustvo, svjestan je moći ovog događaja ukoliko se zbio u snovima odnosno koliko on zaista donosi veliku promjenu u pojedinčevoj svijesti u pogledu napretka. Ipak, ovaj napredak kod većine je krivo interpretiran, pa se često događa suprotni scenarij, a to je povratak u materijalne želje.

Zmija je naš libido. Energiju koju vidimo projiciranu u vanjske objekte, osobe koje ne možemo vidjeti kao dio sebe i postajemo robovi vanjskog odobravanja ili neodobravanja. Mistična preobrazba zmije jest transformacija muške i ženske projekcije koje projiciramo u partnerski odnosima, ali pošto smo izgubili mističnu vrijednost braka, svjetovna predodžba braka pretvara se u simbol negativne zmije koja postaje simbol seksualnosti.

Nikola Žuvela

jyoptish savjertnik i terapeut