r7Sličnosti ljudskog razvoja i sjemena je velika, tj. priroda posađena u nama znači da je potrebno da se razvijamo kao i stablo, tj. moramo proći emocionalno, mentalno i fizičko obučavanje ili ti iskustva života. To je neuništivo sjeme i kada završimo put sazrijevanja ono čeka prikladne uvjete da bi se moglo razviti. Ti uvjeti su stvari kao povoljni uvjeti u kojima možemo vježbati ali i susresti ljude koji su taj put završili i mogu nam pomoći u razvijanju.

Mi smo ustvari jedno ali problem je u opažanju. Naime, mi radimo na sebi i mislimo da postoji razvoj, ali ustvari ona se ne razvija. Ako promatramo iz obične ljudske perspektive, prepoznajemo da imamo obmane koje treba otkloniti kroz duhovnu praksu. Dok napredujemo, vidimo da se obmane prorjeđuju, a naš um postaje pročišćen. Iz ove točke gledišta možemo razumjeti da se tu radi o razvoju ali ustvari ta priroda je nepromjenjiva u nama i ona se ne razvija već mi samo mjenjamo opažaj. Na pitanje kako se ona razvija, ona se može spoznati meditacijskim prodiranjem u prirodu našeg uma.

Ono što je bitno, nazivimo ga ovdje razvojem jest njegovanje duha probuđenja u svakodnevnom životu, u svakoj situaciji. Ovo je moguće samo u mjeri u kojoj sam život doživljavamo kao stazu razvijanja opažaja. Dakle, hodam, koncetriran sam na hodanje, na ono što se sada događa, koliko god nam je to besmisleno mi u tim trenucima gasimo blebetanje uma s kojim smo poistovječeni. Drugi put je kontemplativni pristup usmjeren na nadilaženje  i odbacivanje svih prianjanja. To je strog, redovnički pristup, ali prilično djelotvoran. Ovaj pristup je prikladan za njegovanje potpune mirnoće uma, ali je i rigidan i nije za svakog ako se ne razumije na dubljoj razini pošto može biti fanatičan. Većinom, a to ne znači da je pravilo za svakog, jest da danas trebamo njegovati put praktičara na sadašnjost koji su uključeni u društvo, koji mogu biti u braku s djecom, te imati mnoge druge stečevine svjetovnog života. Iako takav stil života često pojačava prianjanja i druge mentalne jade, ovi odnosi također sadrže veliki potencijal za duhovni rast.

 Alternativa je odlučiti ostati u odnosima i na taj način se osvještavati, prepoznajući da sadrže puno dubokovrijednog, iako su pomiješani s mentalni obmanama. Ova situacija je plodno tlo za njegovanje inteligentnog razlučivanja. U romatičnim odnosima obično postoji snažan element prianjanja, ali postoji također ljubav i naklonost. Njegovanjem inteligentnog razlučivanja i odvajanjem prianjanja od ljubavi, otvara se mogućnost njegovanja suosjećanja u odnosima, a zatim njenog širenja prema drugima, obuhvaćajući naposljetku sva osjetilna bića umom nepristranosti. Za većinu ljudi ovaj put bi bio jako dobar jer bi na taj način najbolje prevladali probleme koje imaju u braku. Praksa može puno toga dati i promjeniti a to znači, manje mislite, više promatrajte bez upliva uma i donošenja sudova.