Ovdje neću puno govoriti o egu kao djelu osobnosti koji nam pomaže u odrastanju a aksniej postaje naš najveći neprijatelj kada trebamo napustiti njegove preživljavačke metode već o tome kako uz svakdoenvni život možemo gledati na svoj ego. Jedan od načina je da izbjegavate mišljenje iz sebe barfem na jedan dan ili više. Dakle, suzdržite se jedan dan od misli na sebe u prvom licu. Pozivajući se na samog sebe u trećem licu je tradicionalna metoda za dobivanje perspektive o veličini vlastitog ega. Svaki put kad se o to koristi riječi “ja”, “moj” ili “moje”, možete zamijenitis ”onim”, Na taj način uzimate zalihe energije vašem egu i imate više svojeg vremena za sebe.

Istina, ova tehnika može se obiti nekome o glavu. Dakle, može se ostaviti dojam da se govori iz “kraljevskog vi« (to jest, “Kralj želi da govori”). Iako mislimo da radimo nešto dobro o sebi možemo govoriti u trečem licu a to je jedan dosta opasan ego koji graniči sa narcisoidnošću.

Druga metoda za praćenje ega na suptilnijem nivou: možemo promatrati način mišljenja ega koji narušava istinu kako bi zaštitio svoje stavove. Mala pretjerivanja, koja sugeriraju nešto neistinito, preuveličavanje nekih informacija i veličanje nevažnosti sve to je ego govor koji pokušava olakšati put za sebe.  Recimo, možda veličamo važnost posla i egzistencije. Iz instikta ljudi kažu: ako prekinem posao ostat ću gladan kao i moja obitelj, ali realno iza toga čovjek prikriva stav ega koji želi istinu na lak način i ne želi vidjeti širu perspektivu u kojem se odlučuje da radi samostalno kako bi razvio sve one dijelove sebe koji su ostali zatomljeni kada se radio posao za druge. Ako osjećate da vam posao stvara loš osjećaj a unatoč tome odlazite na mjesto mučenja, onda se radi o tome da se podlježe općeprihvaćenim ego stavovima koji nemaju veze s istinom.

To je ona stara prispodoba kada Isus kaže što se brinete, otac hrani ptice nebeske. Ako se odlučite za istinu i ne podlježete stavovima i projekcijama ega, onda nastavljate rafiti ono što vam vaše jastvo govori koliko god vam se to činilo nelogičnim. Dakle, posao kao posao je samo mamac identifikacije, vi dolazite na poao jer time dobivate vanjsku prihvaćenost, ali ne zbog toga jer posao doista daje sredstav za život. Morate odvojiti ego od sklonosti da se identificirate s vanjskom formom preko koje vas prepoznaju otkrivajući veći smisao identiteta unutra. To se može učiniti kroz meditaciju, a zatim postupno taj osjećaj proširiti na svakodnevni život-ili, u nekim slučajevima, obrnuto.

Fleksibilnost, skromnost, radost, odanost, iskrenost i spremnost da  ne štetite drugima – to su znakovi napretka. Jednostavno obratite pozornost kad se ego ponaša bahato, kada je šefovski raspoložen protivi se odgovornosti, ili kada izgovara kritiku i osudu a ne razumjevanje. To su signali da ego treba uskladiti sa stvarnošću.

Temeljna mana ega je sebičnost a ona može biti ispravljena kroz svrhovit život.  Dakle, ako we odlučujete za posao koji ima društvenu svrhu, kako je moguće da tja posao ne uspije i ne bude podržan ukoliko ste to zaista odlučili u srcu? Kada ego radi bez očekivanja, lažni identiteti počinju se udaljavati. Neki se boje pa misle da je cilj joge uništenje ega. Oni tvrde da je ego opskrbljuje identitet koji ne bi trebao biti napušten i da meditacija prijeti uništenju ja.

Ego je instrument koji se koristi onoliko dugo koliko nam treba da ostvarimo dublje stanje samo-identiteta. Ego je koristan, trebamo zaraditi novac on nam svojim metodama snalaženja pomaže i od toga ne treba raditi neku nauku, svima treba krov nad glavom, jelo, voda, zrak, to su osnovne biološke ili ego potrebe, ali kada ego preuzme identitet to je bolest koja je poharala Zapadnu kulturu. Samopromatranje koje smo spomenuli može se preispitivati i pitanjem tko sam Ja? Tko je taj koji mi govori da nevaljam? Tko si ti koji me kritiziraš? To je fantom ili ego, zato svaki dan se igrajte i kada dođu tmurne misli pitajte se tko je taj koji tmurno razmišlja. Vježbajte ovu Ramaninu metodu ukoliko vam je meditacija teška.

Nikola Žuvela

nikola@vedski-jyotish.net