Jyotish predstavlja najstariju psihološku metodu otkrivanja unutarnjih obrazaca ponašanja. Principi doša, koje određuju svaki pojedini znak, govore o osnovnim principima psihičkih stanja, a potom i fizičkih. Njihova neravnoteža također donosi neravnotežu u fizičkom tijelu. Primjerice, poremećaj kapha doshe znači loš odgoj djeteta, što ponekad može dovesti do otežanog rada dišnih organa i mokraćnih puteva.
Jyotish sadrži četrdeset ogranaka Veda, u njemu je zaokruženo svo znanje, gdje možemo vidjeti kako cjelina funkcionira iz dijelova. Jedina opasnost koja prijeti u proučavanju i tumačenju jyotisha je naša uskogrudnost, odnosno ograničenost i nesposobnost da prihvatimo poruku jyotisha. Bit jyotish savjetovanja je ozbiljnije shvatiti primljene poruke i primijeniti ih u svakodnevnom životu. Na primjer, Danielu je na konzultacijama za jyotish rečeno da ima poremećaj kapha doshe. Naime, lako pada u depresiju koja je uzrokovana stalnim vraćanjem u prošlost na negativne situacije proživljene u djetinjstvu. Takvo stanje donosi lijenost, a u fiziologiji se često javljaju upale i pretilost. Ako idemo još dublje, onda znamo da kapha dosha označava rano djetinjstvo, odnosno poremećaje u odgoju, točnije negativan pristup majke ili oca koji svojim pogrešnim odgojem narušavaju emocionalno stanje djeteta, tj. prema kojoj se djetetu u kasnijoj dobi kroji slika svijeta Ono što je bitno je da svoje emocije ne uzimamo zdravo za gotovo, iznenadili biste se koliko planeta i emocija ima poveznica i kako znak formira došu ili fiziologiju djelovanja našeg tijela. Najčešće se kapha karakterizira kao smirena doša i sastoji se od dvije glavne kvalitete – vode i zemlje, odnosno Jale i Prithvija. Središta ove doše u tijelu nalaze se u plućima, želucu, zglobovima, sinusima, jeziku i nosu. Najviše je usredotočena na respiratorni sistem, ali je prisutna i u svim drugim tvarima našeg tijela. Kapha doša je također sluz u tijelu. Pojačano lučenje sluzi često ukazuje na poremećaj kapha doše. Veoma je bitno održavati kapha došu u balansu, jer u neravnoteži ljudi postaju depresivni, lijeni i melakolični.

Uzmimo jednostavan primjer kako znakovi i planete aktiviraju određene emocije. Blizanci su povezani s potrebom za učenjem. Ako osoba doživi interes za određenu temu, njezina znatiželja aktivira Merkurovu funkciju upita. Učenje je potreba Blizanaca, radoznalost osjećaj, a postavljanje pitanja djelovanje Merkura.

  Čim je čovjekova sloboda ugrožena, on osjeća ljutnju, ili, ovim aspktom vlada arhetipsko ponašanje Ovna.  Ako je zadovljena želja za učenjem Blizanci se osjećaju znatiželjno, a onda i ispunjeno. Ako Lav dobije samopoštovanje i poštovanje, osjeća se ponosnim. Emocije su povezane sa složenim motivacijama i nije ih lako povezati u našim životima. Svaki znak je arhetip koji vlada motivacijama koje stvaraju osjećaj. Ovan ili Mars laže: “Samo učini to! Samo naprijed! Vaše je pravo.” Taj znak kao arhetip govori unutar duše i na taj način pokreće osobu od zabluda do istine. Dakle, znak govori kako žemo se kretati unutar sebe i proživljavati život. Motivacija pokreće emocije, a vanjski svijet je odraz onoga što pokrećemo iznutra.

Nikola Žuvela

Nova knjiga