Postoji 12 tipova osobnosti, kao i u astrologiji 12 znakova, koji u našoj psihi služe kao pomagači ili dijelovi osobnosti koje kroz arhetip osveštavamo u sebi. Ono što je još važnije, junaci iz književnosti i uvijek uzimaju jednu osobu koja vam se sviđa i na taj način govori i o vašem arhetipskom dijelu vaše osobnosti koji ste možda kroz život izostavili i niste doživjeli. U odnosima igramo ulogu određenog arhetipa, po njemu se ponašamo i skrivamo u njemu Sjenu s kojom manipuliramo partnera.
1.Ljubavnik ili ljubavnica. Oni su najpoznatiji jer pripadaju temeljnom arhetipu ili najvažnijem vjerovanju naše civilizacije. Njegove pozitivne karakteristike su humanizam, strast, uvjerenje. Njegova Sjena: naivnost, iracionalnost, uviđanje da se iza zaljubljenosti skriva želja za moći i dokazivanjem. Primjeri arhetipova za ljubavnike: Romeo i Julija, Ljepotica i zvijer i dr..
2. Junak koji je vrlo popularan na ovim prostorima jer slavi heroje bilo sportske bilo ratne. U psihi služi djeci kao pomoć da se identificiraju s njim i prebrode problem, služi  odrastanju. U odnosima mnogi muškarci se skrivaju iza ovog arhetipa koji izbljedi jer muškarac u domu i braku mora pokazati sposobnosti komunikacije i razumjevanja osobe gdje mu fale sposobnosit Anime ili ženske strane koju tek treba integrirati. Dobre strane ovog arhetipa su hrabrost, upornost, čast. Sjena je pretjerano samopouzdanje, želja da mu se dive zbog svojih pothvata, otkrivanje da je u sebi skrivao želju za ubijanjem. Primjeri herojskih arhetipova: Ahil, Ilijada i Odiseja, Herkules, Luke Skywalker (Ratovi zvijezda), Harry Potter,Beowulf i drugi.
3. Čarobnjak
Lik koji nas poziva na mudrost i ravnotežu mišljenja i osjećaja. Pozitivna strana je: Sveznanje, disciplina uma. Sjena je pokvarenost, arogancija, stvaranje iluzija Primjeri arhetipova su: Merlin, Gandalf (Gospodar prstenova), Morpheus (Matrix), Darth Vader (Ratovi zvijezda), te Čarobnjak iz Oza.
4. Odmetnik.
Kako bi se suprotstavila svom autoritativnom ocu, djevojka bira odmetnika koji će se suprotstaviti njegovoj moći. Buntovnik se ne pridržava zahtjeve društva oz zastupa anarhiju ili društvo slobode. Pozitivna strana: Neovisno mišljenje, vrlina, ne traži naklonost drugih. Sjena: na rubu zakona, potencijalno su spremni počiniti zločin, uvid da su lijeni i uvidjeti svoju radikalnost. Primjeri ovog arhetipa: Zoro, Batman (Mračni vitez), u književnosti: Humbert Humbert (Lolita). U stvarnom životu Che Guevara.

5. Tragač.
Osoba koja je prirodno potaknuta pomicanjem granica i istraživanjem nepoznatog. Pozitivna strana: znatiželjan, motiviran usavršava se, istražuje kao znanstvenik ili kao duhovni tragač. Sjena: Nemiran, nepouzdan, nikad zadovoljan, može uvidjeti da ono što istražuje može naštetiti čovječanstvu, ali unatoč tome želja za moći ga tjera prema uspjehu. Primjeri arhetipa istraživača: Odisej, Sal Paradise (Na putu), Huckleberry Finn, Sherlock Holmes u znanosti Oppenheimer koji je skrivao u sebi želju za uspjehom.
6. Mudrac
Mudra figura za one koji traže znanje. Dobre karakteristike: Mudrost, iskustvo, pronicljivost. Sjena: Neodlučan je i teško se pridružuje inicijativi za neku promjenu. Arhetipovi u književnosti i na filmu: Atena, Obi-Wan Kenobi (Ratovi zvijezda), Oracle (Matrix), negativni mudrac: Hannibal Lecter (Kad jaganjci utihnu), ili Crowley koji se okrenuo crnoj magiji.
7. Nevin
Predstavlja se kao moralno čist lik, ali je često nezrelo dijete čije su namjere dobre, ali će se držati po strani i ne nuditi rješenja jer bi tako morao prljati ruke. Tako funkcionira većina čovječanstva u ovom arhetipu. Pozitivne osobine: Moralnost, ljubaznost, poštenje. Sjena: Ranjiv, naivan, rijetko vješt, ne preuzima inicijativu da se promijeni jer bi ga to navelo da razotkrije svoju tamnu stranu prirode, kroz vlastito potiskivanje poriva ima podsvjesnu želju da se postavi iznad drugih. Primjer nevinog arhetipa: Buddy Elf ili Vilenjak.
8. Stvoritelj
On je vizionar koji zna pričati priče i na taj način osvajati ljude. Pozitivne strane su: kreativnost, volja, uvjerenje. Sjena: negira lošu stranu onoga što govori. Primjeri arhetipa stvoritelja: Zeus, dr. Moreau (Dr. Moreau Island), dr. Victor Frankenstein…
9. Vladar
Lik s pravnom ili emocionalnom moći nad drugima. Pozitivni aspekti:  provođenje teških odluka, spriječavanej negativne anarhije ili u državi moć malih bandi, lokalnih šerifa i drugih devijacija. Sjena: otuđen od sebe, nesposoban voljeti druge, nesposoban, davati, tiranija, želja za apsolutnom moći u kojoj sebe vidi kao boga. Primjeri vladajućeg arhetipa: Kralj Lear, Tony Soprano (Obitelj Soprano), negatvini: Hitler, Staljin…
10. Njegovatelj
Osoba koja pomaže drugima i ne traži ništa zauzvrat svoju svrhu vidi u davanju. Pozitivne osobine su: časna osoba, nesebičnost i humanost. Sjena: Nedostaje mu ambicija i vodstvo, teško mu je reći ne i lako ga se iskoristi. Primjeri arhetipa njegovatelja: Dolly Oblonsky (Anna Karenina), Samwell Tarly (Igra prijestolja), Mary Poppins.
11. Svakidašnji čovjek
Riječ je o osobi koja je prepoznatljiva po svakodnevnom životu i temama. Voli društvo, slijedi ideje društva. Pozitivna osobina: Prizemljena je, pa se ne zanosi idejama, pomaže. Sjena: Često je osoba nespremna za ono što dolazi, lako je podložna utjecaju kada se društvo okrene na mračnu stranu, nema vlastito ja. Primjeri arhetipova: Bilbo Baggins (Gospodar prstvenova).
12. Zabavljač
Smiješan lik ili lažni vrag koji nam daje olakšanje kroz šale poput stand-up komičara, ali, također, može govoriti važne istine kroz šalu. Sjena: Može biti neugodan, površan, ne podupire ono što govori kada je u pitanju istina i ne preuzima odgovornost za istine koje zastupa. Primjeri ovog arhetipa: King Lear’s Fool (Kralj Lear), Frank i Estelle Costanza (Seinfeld), Rodney i Del Boy (Mučke).
Mnoga književna, filmska, operna i slikarska djela imaju ove likove koji se poigravaju s našim nesvjesnim i idealizacijama. Mnogi likovi također predstavljaju određene znakove koji su arhetipovi, kao i planet.

Nikola Žuvela

Nova knjiga