[two_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””]

Mandala znači krug i kvadrat i koristi se kao simbol jedinstva, a u Jungovoj terminologiji jedinstvo svjesnog i nesvjesnog. Mandala se kao i jantra koristi u zaštiti prostora, primjerice u vastu (indijsko uređenje prostora). U indijskoj terminologiji, mandala je slika svijeta i aktualizacija božanskih sila.

Smisao mandale za praktikanta jest slika koja dovodi do iluminacije. Ona je simbol purushe (vastu purusha mandala), božanske prisutnosti u središtu svijeta.

Tantrička mandala je izvedena iz iste simbolike i koristi se, kako u budizmu, tako i hinduizmu. Budističko istraživanje mandale ima za smisao da se nakon završetka uništi, gdje se želi prikazati da ne postoji trajno ja i da moramo isprazniti um od sadržaja jer um stvara podijeljenost i razliku koja omogućuje stvaranje patnje. U tibetanskom budizmu, ona je privremeni vodič u meditaciji.

Različitim kombinacijama kružnica i četverokuta ona izražava duhovni i materijalni svijet koji se ujedinjuje na kozmičkom, antropološkom i božanskom planu. Magijom simbola koje sadrži mandala, ona ima za zadatak duhovnog uspinjanja gdje različitosti koje doživljavamo u životu, spaja u jedno. C.G. Jung smatra da se često pojavljuje u snovima svih ljudi, a pokazuje nam nepoznatu bit psihe.

Ona je služila kao govor nesvjesnog kroz snove, za jačanje unutrašnjeg bića ili za poticaj za meditaciju. Smatra se da promatranje mandale udahnjuje vedrinu i pokazuje da život ima smisao i red. Ona nam se u snovima često javlja kao stol, sat ili neki sličan predmet. Okrugli oblik predstavlja prirodni integritet, a četvrtasti predstavlja svijest o tom integritetu. Ona djeluje dvostruko, čuva red ukoliko on postoji, uspostavlja ga ako se izgubio. Ukoliko vam je meditacija preteška ili psihoanalitičko raščlanjivanje sebe samog prebolno, nacrtajte svoju mandalu i promatrajte je. Ako vma je teško slikati, zamijetite je u snovima, možda je u obliku sata ili stola i pokušajte vidjeti što vam je govorila. Značenje sna i mandale je jako bitno jer nas ona povezuje sa našim najintimnijim djelom i nudi nam se kao pomoć u osvještavanju sebe samog.

Nikola Žuvela

 

[/two_third]

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.net

katalog-samozavaravanja-cover1cm1korice-nikola31zuvela_korice_201300jedan-mus-nikola-500pxcover15-12-2016-o-ljubavi-page-001-2