Planete imaju magnetne kvalitete, a položaj govori koliko i kako ćemo te kvalitete ili nekvalitete odašiljati. Kod retrogradnih planeta u natalnoj karti događa se nešto sasvim drugačije. One govore o nečemu što smo već rješavali u prošlom životu, a sada se s time suočavamo  na način da tu stvari više proživljavamo unutra nego li to uspijevamo prema van.

Retrogradne planete stvaraju pojedincu potpuno drugačije polje sile od onih koje se kreću normalno. Točnije tvore mu potpunu drugačiju sliku slvijeta opterečenu mentalnim sklopovima i slikama od drugih ljudi. Stoga, postoji sklonost da osobe koje imaju u natalnoj karti retrogradne planete, upotrijebiti ih  isto kao što se koriste planete ili sklonosti, planeta koji se kreću direktno.  Kada te osobe u tome ne uspiju, počinju se dovoditi  u  mnoga  nesvjesna  stanja  koja  mogu  donijeti depresiju.  Osoba koja nema retrogradne planete, lako se dovede u centar. Kada to pokuša retrogradna planeta ili osoba, ona to ne može jer se planet vrti obrnuto i mi obrnuto razmišljamo i djelujemo. Ipak, retrogradne planete ustvari znače da starim pogledom prošlog života gledamo na sadašnji život.

Ako se radi o retrogradnoj Veneri u petoj kući, osoba ima jaka sjećanja na lijepa iskustvo ljubavi u prošlom životu i sve gleda kroz te oči prošle ljubavi uspoređujući svakog novog partnera s intenzitetom ljubavi koje je osoba doživjela, pa tako može proći puno veza, a da ne pronađe tu osobu i da neprestano reproducira nezadovoljstvo pošto je sjećanje na taj intezitet iznimno snažan.

Retrogradnost misli vraćaju um unazad, pojačava sjećanje i memoriju prošlog života, ali i medijske sposobnosti što ovisi o kojoj se planeti radi. Ipak, ako su retrogradne planete dobro postavljene, osobu krasi bogat unutarnji potencijal. Kada je veliki broj retrogradnih planeta u natalnoj karti, to je pokazatelj odbijanja osobe da živi u ovom svijetu. Živi u prošlosti i ima tendenciju da se vraća u sliku života koja više ne postoji i na taj način teško se prilagođava na stvarnost. Te osobe žive daleko od racionalnog i vezane su za stara iskustva koja smatraju meritornim dok sva ostala iskustva koja sada doživljavaju ne prihvaćaju kao svoja. Retrogradne planete su znak da se potencijali koje nudi određena planeta trebaju više koristiti prema van, a manje prema unutra.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut