Svako jyotish savjetovanje jest duhovno savjetovanje, zato učitelj jyotisha K.N. Rao podsjeća da je zadatak biti profesionalan i istinit astrolog, te da se klijenti ne smiju varati jer se karma manifestira kao bumerang odnosno da će se činjeno vratiti. Po karmičkim zakonima se ne smije varati ili uzimati puno novaca za obečanja da će se npr. skinuti nečija karma. Problem je sto se to događa svugdje u svijetu.

Rao kaže:  „Jučer je kod mena bila jedna žena koju sam znao joÅ¡ od  1978. godine kada sam joj dao prognozu da će se udati i otići u inozemstvo. Sada je udana i živi u Londonu. Rekla je da je sada jyotish u Londonu populariziran i da se pojavljuje na mnogim TV-kanalima, a to je varanje i nije smisao jyotisha.”

Jyotish je prvotno duhovna sadhana (duhovna praksa u svrhu nadilaženje ega). Dakle, ne možete biti jyotish ako ne meditirate i ne provodite sadhanu. Tradicionalni jyotishi su smanjili svoje astrološke aktivnosti na sedam jyotish savjetovanja kako bi se jyotish mogao posvetiti duhovnoj disciplini i meditaciji. Rao ne govori iz tradicionalnog aspekta već na bazi činjenica odnosno zna jako puno jyotisha koji su bili pohlepni i koji su radili puno natalnih karata i niti jedan nije živio dugo.

Ako bismo se pitali kako je živio tradicionalni jyotish Rao kaže: „U modernim vremenima ne možemo oponašati stari sustav, ali kad sam bio dijete vidio sam da jyotish ustaje rano ujutro i radi svoje štovanje. Sat ili dva sata nakon izlaska sunca bi sjeo i proučavao jyotish, prije dolaska klijenata, sa njima bi bio od 7 do 10 ili 11 sati, zatim, pauza za ručak, pa opet klijenti od 14-17 sati. Ne rade savjetovanja prije izlaska i nakon zalaska sunca.
U današnje vrijeme zbog radnog vremena gdje se radi do navečer, preostaje samo vrijeme nakon zalaska sunca. To je većini izbor i jedino moguće vrijeme. Dakle, ako možete slijediti staru disciplinu koja je izvrsna, odlično. Sjednite i učiniti vaše obrede, a onda i vašu astrologiju. Vaša moralna izvrsnost se time povećava, vaše predikcije, kao  i vaša koncentracija. Uz molitvu i meditaciju će se vaša predviđanja kvalitativno poboljšati. Zatim koliko je to moguće, ako vam dođe potrebit čovjek, napravite mu astrologiju besplatno. To bi idealno tako i trebalo biti. No, u plaćeničkoj kulturi našeg vremena je taj ideal nestao.

Nikola Žuvela