Mjesec predstavlja žensku stranu psihe, ili Animu u Jungovoj terminologiji. Usko je povezana s emocijama i instinktima, te sa psihosomatskim ponašanjem i ranim odnosom majka-dijete. Mjesec simbolizira maternicu ili matricu nečijeg bića, te temeljni psihološki karakter – oni dijelovi vas samih koji su skriveni od svjesnog ega. Mjesec pokazuje kako se osjećamo i koliko smo spontani. Mjesec posebno predstavlja naše osjećaje, ali uglavnom govori o nesvjesnim psihološkim obrascima koji su zakopani duboko u prošlosti. U ženskom horoskopu ne govori samo o majci , nego o tome kakva će majka biti. Govori i o majčinom obiteljskom stablu, točnije matrici predaka.
Mjesec govori o tome kako se osjećate prije nego što osoba počne razmišljati o sebi, kao io tome kako se osoba spontano odnosi prema drugima u različitim životnim situacijama.
Mjesec govori kako psihosomatski reagiramo na život koji počinje u najranijim godinama, kakvo je rano okruženje u domu.Mjesec je povezan s majčinskim instinktom, te potrebama i porivima u djetinjstvu.U kasnijoj životnoj dobi Mjesec odražava prirodu intimnih odnosa. , obiteljsko okruženje koje stvaramo. U mitskom pogledu, Mjesec pripada arhetipu Anime i Velike božice Majke, u kineskoj filozofiji predstavlja element yin.
Kod žene i muškarca, Mjesec predstavlja značajne ženske figure u životu osobe.
Važno je upamtiti da i žene i muškarci imaju i Sunce (Animus) i Mjesec (Animu) unutar svoje psihe. Sunce predstavlja oca, a Mjesec majku. Ovi principi predstavljaju yang-yin polaritet koji prožima sve naše probleme jer problem je zapravo suprotnost, ono što nas muči na suprotnoj strani je ono što ustvari želimo i što izaziva problem. Ako imam problem s odnosom i kažem da želim samo ljubav, na drugoj strani može biti skrivena želja za dominacijom nad partnerom koja je zakopana u nesvjesnom i predstavlja Animus ili Sunčev element. Nova moderna učenja Zapada smatraju da su polaritet muško ženski stvar kulture, ali ako promatrate snove oni se i dalje ponašaju prema polaritetima kao osnovama psihičkog života. Platon, Jung i indijska filozofija tvrde da su ove kvalitete urođene i predstavljaju osnovu našeg života. Najbolji dokaz Jungove teorije su snovi koji pokazuju koliko su funkcije muško -ženske, Anima i Animus, urođene.
Nastojimo postići unutarnju ravnotežu između ova dva temeljna polariteta, između želje za autonomnom individualnošću i osjećaja povezanosti s većom cjelinom, između aktivnosti i volje, te između osjećaja i psihe. Oštećen Mjesec predstavlja naš odnos s majkom i on donosi puno problema u životu, što znači da je osoba imala teško djetinjstvo, a drugi aspekti govore o prirodi tog odnosa, primjerice, astrološki ako je Mjesec u Ovnu, duša doživljava majku kroz natjecanje, odnos sa svojom majkom uključuje svađu, točnije govorimo o majci koja u sebi nosi dominantne aspekte i dijete u odrasloj dobi teži dominaciji i natjecanju te iz tog kuta promatra život. Ovom čovjeku očito nedostaje vatreni aspekt ili funkcija svijesti i ovaj odnos koliko god bio neugodan daje mu mogućnost da u sebi razvije aktivni princip u kojem se kasnije može izboriti za sebe.Tada ta osoba kreće u akciju, bori se, postaje pionir na nekom polju ili zauzima svoj stav. To daje podršku ne samo na fizičkoj, već i na duhovnoj razini postojanja. Međutim, ako je ovdje osoba dobila borbenu majku, to nam jasno govori da je osoba bespomoćna i da je taj stav donijet u život, odnosno u prednatalnoj fazi života. Budući da je Mjesec uvijek u odnosu sa svojim polaritetom, a to je Sunce ili ego, koji je npr. u Ribama, onda je to borba koju će pojedinac usmjeriti prema kolektivu i borbi za društvene ciljeve. Postoje Rahu i Ketu, sjeverni i južni Mjesečev čvor koji govore o tendencijama prošlih života i onome što treba razviti. Ako je Mjesec naš početni identitet ili emocionalni otisak i identitet koji se razvija u ovoj inkarnaciji, tada možemo vidjeti kakav smo identitet donijeli sa sobom iz prethodnih života s arhetipom Južne Mjesečeve jezgre.Taj identitet je imao dobre i loše karakteristike razvijene u jednoj ili čak više inkarnacija. Kao što vidimo, ovo je samo jedan mali opis Mjeseca i njegove simbolike koji nam je poslužio vidjeti kako su simboli govor koji nam pomaže da kroz asocijacije pristupimo arhetipovima koji nam uvijek na novi način može objasniti stari simbol. Važno je znati da Mjesec igra vrlo važnu ulogu u našem životu i govori puno o emocionalnom dijelu naše osobnosti. Loš Mjesec u natalnoj karti može umanjiti sposobnost muškarca za uspostavljanje odnosa, a ženu može povući prema Animusu ili Suncu i potpuno je okrenuti volji, disciplini, muškom principu, točnije, odnosima koji postaju površni i donose mnogo površnih veza.

Nikola Žuvela