Kvantna fizika, kao i Jungova psihologija tvrde da živimo u hologramu, a indijska filozofija to zove jednom rječju maya ili iluzija. Planeti se ponašaju kao projekcije ili ono što Jung zove arhetipovi, praslike koje su žive i dinamične sve dok postoji neki naš neriješeni problem. Kada ga osvjestimo energija se povlači u nas same. Patanjdjali prvi komentator yoge prije 2300.g. smatra da kada čovjek spozna objekt, nestaje razlika između subjekta i objekta i stapamo se s jednim u nirbidja samadhiju. Nirbidja znači bez klica, a klice su arhetipovi, praslike i naše karmičke navike.

  Ako tu konstataciju prenesemo u našu priču o hologramu onda moramo objasniti što on znači za fiziku. Znanstvenik Aspect i njegovi suradnici 1982.g. su otkrili da su pod određenim okolnostima subatomske čestice kao npr. elektroni u stanju da momentalno prenesu informaciju jedan drugome bez obzira na to koliko su jedan od drugog udaljeni. Apsolutno nije bitno da li se radi o razdaljini od 10 metara ili 10 bilijuna kilometara. Na neki način jedna čestica u svakom momentu zna što druga čestica radi. Problem sa ovim poduhvatom je taj da on ruši Einstenovu postavku u koju se dugo vjerovalo tj. da ne postoji ništa brže od brzine svjetlosti. Putovanje brzinom većom od brzine svjetlosti probija vremenskog zida i normalno je da ova teorija mnoge plaši jer ruši uvriježena razmišljanja o materijalnom svemiru koji kao takav ne postoji osim kao polje energije. David Bohm, profesor fizike, smatra da ti nalazi potvrđuju kako objektivni realitet ne postoji. Usprkos tome što nam se ovaj univerzum čini da je materijalne prirode on je u biti samo jedna fantazija, odnosno hologram gigantskih proporcija. Tehnički rečeno, hologram je ako se jedna ruže prepolovi i onda izloži laserskom snopu svjetlosti, svaka polovina će još uvijek sadržavati sliku cijele ruže. I tako ako bi onda opet prepolovili ove dvije polovine, svaki komadić filma će da sadrži doduše manju ali ipak originalnu sliku cijele ruže. Za razliku od obične fotografije, svaki dio holograma sadrži sve informacije koje posjeduje cjelina. Na jednom svom dubljem nivou, sama realnost je u svojoj biti jedan super-hologram u kome prošlost, sadašnjost i budućnost simultano egzistiraju.

   Stoga, planete ili projekcije nisu sudbina, već neosviješteni koncept koji vlada nama sve dok mi ne promijenimo percepciju. Ako vjerujemo u postojanje države ili autoriteta a u to vjeruje 99 posto ljudi, to je ustvari koncept koji ne postoji u stvarnosti, kao ni materija odnsono svi oni koji su ateisti ustvari su vjernici u ideologiju materijalizma. Kvantna fizika je davno srušila vjerovanja ideologije materijalizma, ali život na prve dvije čakre ili planete Jupitera i Saturna, a to je seks i posjedovanje ustvari stvara iluziju materijalizma. Zato astrolozi najviše gledaju gibanje tih dviju planeta jer samo tu stvarnost ljudi vide i žele u njoj učestvovati, odnosno astrologe usmjeravaju samo na ta dva odgovora. Normalno je da ostatak astrološke karte ostaje nepoznat i nedodirljiv, pa astrologija ispada mnogima smiješna. Kao što je spomenuto u kvantnoj fizici, kada dođe određeno razdoblje, taj komadić djelovanja planeta ili kompleks biva aktiviran unutar čovjeka i on pokreće alkemijske procese unutar čovjeka gdje dolazi do ulaska stvarnosti u iluziju ega, odnosno ruši se iluzija i dolazi u čovjeku do osjećaja bola. Ono što boli jest je napuštanje iluzije, a rekacije na tu situaciju jest narcistički bijes jer se želja nije ispunila. Zato bijesom vlada Mars, ali i nižom željom ili trećom čakrom, osoba se budi i otrkivanjem stvarnosti mora pokrenuti treću čakru ili akciju, tj., odluku za svoj život, da bi ostvario četvrtu čakru ili ljubav, odnosno volja stvara riječ voljeti. Ljubav je odluka. Iz želje za strašću, rastemo i stvaramo volju za ljubavlju, a to je transformacija Erosa ili kundalini energije. Ukratko, ova igra planeta i projekcija ustvari je osvještavanje holograma.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut