[two_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””]

Statistike govore da nove generacije sve teže uspostavljaju odnose. Roditelji naše generacije imali su više odnosa i bili liberalniji u odnosu na sadašnju generaciju koja je zapela u emotivnom razvoju, odnosno sadašnjoj generaciji odnosi nisu toliko bitni . Psihoterapija, suvremena filozofija i sociologija nas uči da zbog toga ponovno graničimo s totalitarnim idejama, točnije, kada se ne prevlada narcisoidno stanje odrastanja onda društvo traži autoritet koji se manifestira u nekom političkom totalitarnom klaunu.

Mnogi danas vole prebaciti krivnju na vladare i kapitaliste, ali često se zaboravlja da su oni samo Sjena čovječanstva. Povijest zna da su se Nijemci borili sa svim srcem u Drugom svjetskom ratu, Hitler je govorio samo o onome što su oni ustvari željeli, o njihovoj kolektivnoj želji. Arhetip Wotana ili germanskog poganskog boga kojim su Nijemci bili doslovno opsjednuti za vrijeme Drugog svjetskog rata, Jung kroz mnoge analize pokazuje uprqvo njegovu prisutnost u nesvjesnom Nijemaca.

Odnos, a onda i ljubav za mnoge je danas postala potpuno  nezanimljiva pojava koju možemo primijetiti u trash kulturi mladih. Kada poslušate riječi pjesama koje slušaju današnje generacije, dolazite do jasne spoznaje da im je vokabular riječi manji od roditelja, statistički oko 30 posto raspolažu s manje riječi, a da ne govorimo o potpunom izostanku umjetničkog izražaja izvođača. Ako nema riječi, nema niti mogućnosti izražavanja. Kako kaže Jung, duh je u drevnim vremenima živio u riječima. Primjerice, moć mantre ima sposobnost u meditaciji utjecati na zdravi rad organizma, a lijepa riječ iz duše otvara vrata ljubavi.

 Druga pojava karaktwrusticna za današnje društvo jest nestajanje rasprave koja je karakteristična za narcističko društvo. Svatko tko je završio filozofiju i pokušavao javno razmišljati zna da je javno  stigmatiziran. Od znanstvenika, kršćana, desničara i ljevičara i novokomponiranih  duhovnih ljudi. Filozofija ovdje nije bitna koliko spoznaja da kvalitetne rasprave u javnom prostoru nema. Primjerice, danas se natjeram pročitati jedan novinski članak ekonomiste koji navodi krive podatke. Dakle, moje skromno znanje  je pronašlo pet neistinitih podataka. Nije problem nepismenog novinara koji je danas pravilo u javnim medijima, već u tome da velika većina ne zna te podatke, a kad ne znaš, onda imaš fobično društvo, ili kako je Jung rekao,danas živimo u modernom Srednjem vijeku. Svako neznanje stvara opsesije ili društvo koje postaje masa koje će u jednom trenutku ponovno, kao i Nijemce opsjedniti neki bog poganstva i odvesti čovječanstvo u kataklizmu.

Zbog izbjegavanja odrastanja,  nova generacija neće moći razviti odnose. Njih ne zanima unutrašnjost i snovi, a bez spoznaje nema ni odnosa kako sa sobom tako i s drugima.

Drugi problem je puno važniji jer je uzdrmao tržište rada. Naime, statistički podaci istraživanja tržišta rada pokazuju da nove generacije nemaju socijalne vještine i osnovna znanja. Dakle, dolaze na posao sa smanjenim sposobnostimageneracije prije, a stav je bez srama kolektivno, odnosno nisu svjesni svojih manjkavosti. Priča mi jedan senior programer da ga je jedan zaposlenik tražio da će doći na posao ako dođe  po njega s autom. Koliko je društvo narcističko dovoljno govori podatak da je 95 posto profesora mobingirano od strane roditelja.

Nietzsche je prorokovao za današnjeg čovjeka da je Bog mrtav. Nadam se da se njegovo proročanstvo za koje je rekao da će trajati 200 godina se neće obistiniti Iako je iz teksta smjer društva jasan, smjer čovjeka je Prometej koji intelekt koristi za vlastito osvještavanje.

Smisao je otkrivati tajne duše i Jastva. Kada to kažem govorim o živom Jastvu.  Nietzsche, kojeg većina smatra budalom i malo tko razumije što je htio reći, upućuje nas na to kako su u povijesti religije i filozofije govorili: Bog je ljubav ili apsolut što je apsurd jer ponavljamo ono što je netko drugi rekao, nimalo se ne istražuje i dolazi do vlastitog iskustva.

Danas sve religije uče kako da ostaneš dijete, a ako ne odrasteš ne možeš napraviti bilo kakav kvalitetan korak u životu ako ne mijenjaš sebe i ne postaješ kreativan, nezavisan, ako nemate uživaš u samoći i svjestan si kritiziraju drugih zbog svojih ideja i načina života. Ne možemo se baviti sobom sve dok ne savladamo infatilnost i vlastiti idealizam koji je bijeg od stvarnosti.

Otkrivanje unutarnjeg Jastva kao djelova naše osobnosti poput Anime i Animusa i viđenja kako se ta spoznaja pretvara u stvarnost ustvari je nešto što poznaje mali broj ljudi, odnosno onaj tko poznaje ovaj misterij skromno gleda pred svojim neznanjem, gdje postaješ sudionikom u kojem Jastvo kroz tebe stvara umjetnika i umjetničko djelo.

Nikola Žuvela

[/two_third]