Eva reče zmiji: Uvedi me u napast jer želim znati. U šamanizmu se šaman oblači u ženu kako bi preko nje dosegao duhovni svijet, au jogi yogin transformira Shakti ili žensku energiju kako bi dosegao prosvjetljenje. Žena je najvažnija komponenta u razvoju muškarca, dok je zadatak žene transformacija Animusa, odnosno muške nesvjesne komponente koja se može potisnuti u obliku sirovih muških karakteristika, a to su kontrola, nasilje, negativna logika. to se pretvara u projekciju i pretjerano osuđivanje, a onda se ono što smo voljeli ponekad pretvara u monstruoznu situaciju, bezosjećajnost i kontrolu. Potpuni razvoj žene simbolizira proročica Delfi, u kojoj je Animus potpuno integriran. Žena često može biti opsjednuta Animusom na način da se pretjerano oslanja na intelekt, ali obično su zaključci dobiveni na kraju analize negativni, pesimistični.
Ženstvenost u muškarcu povezana je s tamom i obrnuto. Žena danas nosi teret Eve i njezine projekcije koja je karakterizira mitološki i religijski. Naime, žene često na sebe preuzimaju Evinu krivnju, što muškarci često vrlo dobro i vješto koriste. Naime, već tisućama godina taj se mit uspješno ponavlja ženi koja teško prihvaća ženstvenost. Ona je osakaćena u ovom mitu, a zaboravlja se da je Adam simbol muške inferiornosti koja karakterizira muškarce kroz stoljeća.
Žena kao arhetipska slika u muškarcu predstavlja faze razvoja: od muškarca koji se poistovjećuje s masom, vjerom i nacionalnošću do individuacije ili samoostvarenja. Četiri su stupnja razvoja Anime u čovjeku: Eva, slika majke, biološke ili univerzalne, one koja pruža sigurnost i ljubav. Predstavlja sve instinktivno, senzualno i primitivno. Pod utjecajem  Anime – Eve, muškarac je jako ovisan o ženi. Muškarac s ovom animom ne može dobro funkcionirati bez vitalne veze sa ženom i lako postaje žrtva njezine kontrole. Često pati od impotencije ili uopće nema seksualne želje. Drugi načini na koje se ova vrsta anime manifestira kod čovjeka su strah od nesreće ili bolesti, ili u tuposti osobe iza koje se krije. Grčke sirene ili njemačka Lorelei personificiraju ovaj opasni aspekt animea, koji čovjeka može odvesti čak i u smrt. S druge strane, žena koja se poistovjećuje s arhetipom Eve koristi svoje majčinstvo kao oružje protiv muškaraca, ali na taj način može postati robinja te slike jer ju je teško povezati sa ženstvenošću. Muškarac u ovoj fazi ne može razlikovati ženu od majke i žena je često objekt u ovoj fazi. Mnoge žene u komunikaciji ne primjećuju te muškarce jer je njihov Animus na prvom stupnju razvoja gdje je muškarac ujedno i otac i ljubavnik i često žena nakon određenog vremena gubi interes za muškarca.
Druga faza je Helena. To je erotska, idealizirana, romantična, kolektivna slika seksualnosti. Kad je muškarac pod njezinim utjecajem, on je zavodnik poput Don Juana.
Treća faza je Djevica Marija, prikaz produhovljene žene koja naglašava emocije. On stoji nasuprot Erosu. Tu fazu možemo usporediti s transformiranim Erosom, koji se ne manifestira kroz strast, već je čovjek sposoban za nekoliko različitih emocija. Pod tim utjecajem čovjek je sposoban za duhovnost, za iskreno prijateljstvo. Sofia je nositeljica mudrosti, posljednja razina integracije Anime u čovjeka i simbol njegovog emocionalnog otvaranja. U njoj je utjelovljen konačni vodič unutarnjeg života. Takav čovjek razvija kreativnost u umjetnosti, životnu filozofiju, sklonost meditaciji u koju je čovjek integriran. Rijetka je takva faza čovjeka. U ovim klasičnim likovima žena može vidjeti u kojem je stupnju razvoja, je li majka ili Helena koja je opčinjena ljubavlju ili teži duhovnosti ili mudrosti.
Kada nijedna od spomenutih Anima nije prepoznata u stvarnom životu, one se pojavljuju u vanjskom svijetu kroz projekciju. Ako je muška Anima usamljena i očajnički traži pozornost, zaljubit će se u ovisne žene koje zahtijevaju njegovo vrijeme i energiju. Muškarac koji je privržen svojoj majci izabrat će ženu koja se želi brinuti o njemu. Muškarac koji ne ispunjava svoje potencijale privući će žene koje ga progone i zarađuju više od njega. Drugim riječima, ako muškarac ne prepozna ili ne razvije ove kvalitete u sebi, suočit će se s njima u stvarnom životu, kao projekcijama gdje ne može imati odnos sa stvarnom ženom i obrnuto. Ako žena ne nađe pravog muškarca, ona živi s projekcijskim muškarcem princem i ne može doći u kontakt s pravim muškarcem.
Muškarac koji ne integrira Animu u svoje biće postaje žrtva svojih erotskih fantazija ili postaje kompulzivno ovisan o svojoj ženi. Isto je i sa ženama koje često u početnoj fazi, a neke i kasnije postanu ovisne o svojim muškarcima.
Mit o Evi zapravo je samo jedan dio razvoja i muškarca i žene gdje ju promatramo kroz varljivi i nezreli dio žene u razvoju koja tek kreće prema drugim i ozbiljnijim likovima žene. Kroz život se muškarac i žena kreću ka tom spomenutom razvoju.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut

[/fusion_text][/two_third]