[two_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””]

Za Suzukija, koji je na Zapad pokušao objasniti što je zen,  voljeti Boga znači nemati svoje ja, steći «ne – um», osloboditi se sputavajućih motivacija svijesti. Velika nesvjesnost ili kozmička nesvjesnost zapravo  je naša unutrašnjost, odnosno Bog. Nesvjesnost je u zenu nesumnjivo tajanstvena, nepoznata, te stoga nenaučna.Ali to ne znači da je izvan domašaja naše svijesti i da nas se ništa ne tiče. Naprotiv, to je ono što nam je najprisnije i baš zbog te prisnosti teško je njome ovladati. Stjecanje svjesne predodžbe o nesvjesnom zato iziskuje posebnu poduku svijesti.

Dakle, svijest se probudila iz nesvjesnosti negdje tokom evolucije. Priroda djeluje nesvjesno, a iz nje proizlazi svjestan čovjek. Svijest je skok, no skok ne može značiti prekid u fizičkom smislu. Jer svijest stalno, bez prekida opći s nesvjesnim. Zapravo, bez potonjeg ni ona ne bi mogla djelovati, ostala bi bez temelja svoje aktivnosti.

Prema Suzukiju, dokle god je nesvjesnost nagonska, ona ne nadilazi nesvjesnost životinja ili male djece. Nesvjesnost zrelog čovjeka je izvježbana, u nju su uključena sva svjesna iskustva kroz koja je prošao od djetinjstva i koja sačinjavaju njegovo potpuno biće. Možemo reći da je nesvjesnost, ukoliko je povezana s osjetilnim područjem, proizvod dugoga procesa evolucije tijekom kozmičke povijesti života i nju podjednako posjeduju životinja i djeca. Ali s intelektualnim razvojem, s našim rastom, u područje osjeta prodire intelekt, i tako se gubi naivnost osjetilnog iskustva.

Prema Suzukiju, kad se smješimo to nije samo osmjehivanje: postoji tu još nešto. Ne jedemo kao u detinjstvu, jedenje je pomješano s umovanjem. I pošto svi podlježemo ovoj najezdi intelekta ili mešanju s intelektom, jednostavni biološki postupci zagađeni su egocentričnim interesom. To znači da je sad u nesvesnosti prisutan uljez, da ona ne može neposredno ili trenutno da zađe u područje svijesti, a svi postupci koji su bili svedeni na biološke nagonske funkcije sada preuzimaju ulogu svesno i intelektualno usmeravanih činova. Ovaj preobražaj poznat je kao gubitak “nevinosti” ili stjecanje “znanja”, po izrazu iz biblijskog mita. U zenu i budizmu to se obično naziva “afektivnom onečišćenošću” (klesha) ili uplitanjem svjesnog uma kojim je ovladalo umovanje (vijnana).

Cilj je zena da se zreli čovjek oslobodi od afektivne onečišćenosti, a, također, i da se oslobodi intelektualno svjesnog uplitanja, ako iskreno želi ostvariti slobodan i spontan život u kojem ga neće progoniti uznemirujuća osjećanja kao što su strah, nelagodnost ili nesigurnost. Kada dođe do tog oslobođenja, odnosno satorija, na području svijesti počinje djelovati “izvježbana” nesvjesnost.

Suzuki smatra da osoba koja je samu sebe spoznala, nikada nije sklona teoretiziranju. Takve osobe, prema Suzukiju, žive slobodnim stvaralačkim životom. Naš život jedino može biti stvaran i potpun ako ga živimo u svakodnevici, ako se ne bavimo teorijom straha i zavjere, straha od budućnosti već ako živimo sada. Što će biti u budućnosti svi znamo da ćemo otići s ove planete, zašto se brinuti o stvarima koje nam ionako ne pripadaju. Živjeti sada s dahom i disanjem koje nam govori u kakavom smo stanju bit je poruke zena. Vježbanjem uma, svakodnevnom meditacijom i svjesnosti onoga što ulazi u nas same, jednostavna je tehnika, ali iziskuje spremnost da napustimo iluzije u kojima neprestano tražimo ono čega zaista nema i produžujemo vlastito samokažnjavanje. Prije nego li želimo ljubav treba shvatiti da je možemo davati.

Nikola Žuvela

[/two_third]