[two_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””]

Na faksu sam sluÅ¡ao predmet Religije svijeta, gdje smo učili o religiji iz proÅ¡log stoljeća koju je osnovao Bahá’í Faith. On je govorio da sve religije potječu od jednog Boga i to ne bi bila po ničem  nova teorija, ali jedan od najvažnijih aspekata koji je spomenuo jest da je UMJETNIÄŒKO STVARANJE ISTO Å TO I MOLITVA. Ima li Å¡to ljepÅ¡e od terapije umjetnosti? Ima li Å¡to ljepÅ¡e na ovom svijetu od umjetnosti jer umjetnost nije samo slikanje, ili sviranje, to je umjetnost života. PrijaÅ¡nje religije su davale veliki značaj asketizmu, a danas mnogi ljudi koji se odaju asketizmu nisu ni svjesni svoje ljutnje prema sebi i svijetu ili bjega od sebe Å¡to donosi krive pristupe stvarnosti. Oni ne shvaćaju da se ispod skriva želja za moralnom superiornošću, gdje skrivaju svoj aleter ego. Mnogo je takvih duÅ¡obrižnika, a najmanje onih koji žele razumjeti čovjeka kojeg toliko mrzimo i osuÄ‘ujemo, a radi se samo o nama ljudima koji donosimo neprestano krive odluke i koliko god one bile puno puta nerazumne, opet dolaze od tog jedinog čovjeka kojeg treba voljeti, ako netko zaista želi prodrijeti u tajnu voljenja.

 Umjetnost znači osloboditi se pravila i krutih učenja i osloniti se na kreativnost, što Bahai religija dobro primjećuje da je Bog KREATOR. Umjetnost je ono što možemo koristiti u svom radu, u svojem pogledu na svijet, u svemu onome što nas okružuje pogotovo u ljubavi koja bez kreativnosti ne može ni postojati.

Kako bi rekao Marecel Proust: Zahvaljujući umjetnosti, umjesto da vidimo jedan jedini svijet, ovaj naš, mi vidimo kako se on umnožava, pa koliko ima originalnih umjetnika, toliko nam svjetova stoji na raspolaganju… Ona jedina izražava za druge i pokazuje nama samima naš vlastiti život.

Umjetnost se, dakle, različito poima kako kaže Nietzsche: “Bit velike umjetnosti je zahvalnost.” No, umjetnost skriva neÅ¡to neobjaÅ¡njivo. Ona je kao pero kroz koje nam govori genij. Micheangelo je rekao da je vidio anÄ‘ela i klesao dok ga nije pronaÅ¡ao. Ako ne možete meditirati, raditi, yogu, praÅ¡tanja, ili bilo koju drugu tehniku, stvarajte i uživajte u kreativnoj umjetnosti koja je dar svih darova, odnosno ono Å¡to kaže Poul Jean: “U čijem se srcu nastanila umjetnost, taj je odijeljen od oluja surova svijeta, pred njim se, prožet slatkim mirom, u vječnom proljeću otvara tihi raj.”

Nikola Žuvela

terapeut i jyotish savjetnik

[/two_third]