ishMerkur će u znaku Ovna biti sve do 8.6. 2016.g. što će donijeti impulzivnu komunikaciju. Dakle, planet komunikacije je u Marsovom ratobornom znaku, a ovakva pozicija planeti intelekta i komunikacije nosi žestinu.

Također, nesmotrenost i agresija su karakteristike ovakvog Merkura. Ova pozicija će biti pojačana kada Mars krene u retrogradnost 17.4. Ukratko,  problemi se neće rješavati analitički već impulzivno. Analitika i znanje bit će zanemareni, a moći ćemo ga osjetiti u mnogobrojnim svađama koje mogu biti prisutne i u medijskom prostoru.

Stoga, ova kombinacija nosi svađe i konflikte na koje bi bilo poželjno pripaziti. S ovim položajima se lako izgube ispiti zrelosti, lako se ponavljaju iste greške. Merkur kreće u retrogradnost od 28.4. do 22.5., a tada nije dobro potpisivati ugovore, dok će  Internet, te mobilna komunikacija u tom razdoblju lošije funkcionirati. Ovakav Merkur donosi i djetinjastost, inzistiranje da se nečijim prohtjevima mora izaći u susret. Ukoliko se ne ispune zahtjevi dolazi do scena, a nekad i pribjegavanje fizičkoj sili koja će se od 17.4. lakše ispoljiti.

Ispod takvog Merkura u Ovnu čovjek se hrani osjećajem superiornosti i nametanjem volje. Situacija izgleda tako da takva osoba kaže svoj stav, ako se ne složite s tim stavom, često dolazi do konflikta. Poželjno je ovom razdoblju energiju trošiti na fizičko kretanje i sport, kako energija ne bi odlazila u intelekt, odnosno tako će se smanjiti afekt.

 Afekti su puno snažniji s ovim položajem, a žene moraju pripaziti na svoje partnere koji se upravo skrivaju iza ovakvog načina komuniciranja. Najveće svađe nastaju upravo ovim položajem, odnosno žene koje imaju negativni Animus, ili podsvjesnu sliku muškarca ući će u konflikt, a takvu komunikaciju trebaju izbjegavati jer uloge koje nosimo u odnosima su 90 posto nesvjesne i zato je bolje da žena djeluje sa svojom ženskom energijom, tj.  diplomacijom i strpljivošću.

To je jedno od osnovnih pravila kada govorimo o Jungovoj psihoterapiji. U odnosima trebamo obratiti pažnju na takvu komunikaciju u kojoj žena ne ulazi u muškarčev afekt i sukob s njegovom podsviješću svakoj ženi daje prednost komuniciranja i dobivanja kroz diplomaciju, ne dirajući se u Ovnov intelekt koji se ne služi ovdje činjenicama već afektom.

Nikola Žuvela

nikola@vedski-jyotish.net