Sve stvari koje radite oko sebe, radite isključivo na temelju emocionalnog otiska. Nema stvari koju ne činite radi emocija, a ustvari sve opet radite tako da svoje emocije ne zadovoljite. Statistički gledano, 80 posto vremena tijekom dana provedete u negativnim emocijama.

Iako za razliku od predaka, imate puno bolji život, još uvijek provodite vrijeme u emocijama koje se zasnivaju na stavu da ste nemoćni. Provedete 12, 17, ili 20 godina obrazujući se, a  racionalno ne možete zaključiti da živite život u kojem su vam nametnute forme kako trebate živjeti i osjećati.

Kao ovisnici, velika većina se vraća emocionalnim otiscima svojih roditelja i prošlih karmi i hrane se ovisničkim energetsko-emocionalnim otiscima. Stoga, promatrajte svoje emocije i svoje akcije, ne analizirajte ih nego imajte pažnju na njima. Osnovni korak koji je poželjno učiniti jest emocionalno osvještavanje, straha, ljutnje, mržnje i ljubomore, gdje promatrate dah i što se dešava u  tijelu kada osjećate spomenute emocije.

 Osjećanje emocija i njihovo promatranje, najvažnija je stvar koju činite, ne vežite se za njih i sagledavajte kako one struje kroz um kao valovi ili vjetar koji se uzdigne ili zapuše i nakon toga nestaje. Kada osjetite stanje bez misli, ne bježite, ne tražite stimulanse. Promatrajte vlastite emocionalne ovisničke emocije u kojima sebi svaki dan ponavljate da ste ovisni i da vam drugi trebaju.

Promjenu možete učiniti jedino ako promijenite način razmišljanja i djelovanja. Za promjenu pokušajte vidjeti da u stanju bez misli ima nešto lijepo i veličanstveno.

Prekid veze nije toliko težak zato jer osoba odlazi, ostavlja. Težak je upravo zbog straha od praznine, straha da je vaš skup navika došao u pitanje i vi se brže bolje zbog straha pokrećete kako bi što bolje sagradili negativan sustav i obranili sebičnost koja je ionako neodrživa.

Ne trudite se slijediti sustave, već ono što se događa u vama. Ako radite ovu praksu svakodnevno, ako promatrate svoje emocije bez uplitanja sa dubokim disanjem, imate priliku promijeniti sadašnje stanje.

Nikola Žuvela