jyotish Nikola ZuvelaSmisao taoizma je kako ljude podučiti praktičnom načinu upotrebljavanja životne energije(chi, prana), kako bi ljudi mogli shvatiti dublji aspekt ljubavi. Za taoiste je važno da muškarac i žena uravnotežuju u sebi nebo i zemlju, yin i yang, odnosno svaki oblik ljubavi jest transformacija sjemenske esencije. Taoizam, kao i tantra seskualnu energiju podižu kroz ljubavno-seksualni odnos kako bi seksualnu energiju transformirali na način da se sačuva esencija. Dakle, ako neku osobu volimo ne samo da joj pomažemo, već također transformiramo jedan dio naše esencije u viši nivo svjesnosti.

Kad su žene emotivne, one su vatrene (jang), a muškarci  vodeni (jin). Žene lako izražavaju emocije  i lako se uzbude oko nečega, te lako plaču i osjećaju što je muškarcima teže, odnosno izazov im je  biti u dodiru sa srčanim centrom. Zato su mušakarc i žena potrebni jedno drugom, odnosno muškarac i žena se kroz takav vid vođenja ljubavi uravnotežuju emotivno i seksualno. Žene svojom prisutnošću u muškarčevom svijetu  otvaraju i zagrijavaju srčani centar u muškarcima, dok muškarci u ženama otvaraju i ‘pale’ vatru u seksualnom centru. Cilj taoističke prakse je ostvariti harmoničnu i protočnu izmjenu energije.

Kroz odnos, muškarac i žena kultiviraju seksualnu energiju, transformiraju čing (Čing je kreativna seksualna energija koja se stvara u spolnim žlijezdama. Kod muškaraca se nalazi u spermi, a kod žena u jajnicima i jajašcima) u či (Či je životna energija koja teče po energetskim kanalima (meridijanima) po cijelom tijelu i hrani sve organe. Njeno sjedište je u abdomenu.), muškarci postaju bolji ljubavnici, snažniji i mlađi i mogu aktivirati srčani centar. Za žene je kultivacija seksualne energije način da transformiraju krv u či (kontrola menstrualnog ciklusa).

Ta transformacija vodi do obilja energije, uravnoteženih emocija i unutarnje snage. Ono na što najviše obraća pažnju taoizam koji je usmjeren na odnose jesu tehnike za postizanje potpunog orgazma koji za razliku od genitalnog diže energiju u mozak te hrani i pomlađuje cijelo tijelo. Tada je užitak višestruko veći, jer energija kruži, iskustvo možete ponoviti onoliko puta koliko želite. U takvom orgazmu muškarac ne izbacuje sjeme i time ne gubi erekciju pa je seksualni čin moguće produžiti na neograničeno dugo, a žene su zadovoljnije jer muškarac tada daje puno više, na što se inače žene žal,e a muškarci ne razumiju zašto.

Nikola Žuvela