[two_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””]

Vjerojatnije je da će brak uspjeti ako žena slijedi svoju zvijezdu i ostane svjesna svoje cjelovitosti, nego ako se neprestano brine za suprugovu zvijezdu i njegovu cjelovitost.

Impresionirala me je upornost i žilavost ženske prirode.

Imao sam uglavnom ženske pacijente, koji su često ulazile u analizu s iznimnom savjesnošću, razumijevanjem i inteligencijom.

Uvijek sam savjetovao analitičare: “Imajte oca ispovjednika ili majku ispovjednicu!” Žene su posebno nadarene za takvo djelovanje. ÄŒesto imaju izvrsnu intuiciju i kritički uvid i mogu vidjeti Å¡to muÅ¡karci imaju skriveno u rukavima, a ponekad i muÅ¡ke intrige. Oni vide aspekte koje muÅ¡karac ne vidi.

Većina muÅ¡karaca se plaÅ¡i nečega i puna je predrasuda – kojih nema kod većine žena.

Nazvati žene slabijim spolom je čista glupost.

Uvijek su postojale mudre žene kojima su se pametni muškarci obratili za savjet.

Bezbroj je žena koje uspijevaju u javnom životu bez gubitka ženstvenosti. Naprotiv, uspjeli su upravo zbog toga.

 Žena uvijek može naći utjehu i nadu; stoga je vjerojatnije da će muškarac prije dignuti ruku na sebe ili na ženu.

Vjerojatnije je da će žena priznati svoju vlastitu dualnost. Muškarac je neprestano zaslijepljen svojim intelektom i ne uči kroz uvid.

Kada žena iskusi otajstvo stvaralaštva u sebi, u svom vlastitom unutarnjem svijetu, ona čini pravu stvar i ona sebe više ne traži u mužu, sinu ili u bilo kome bliskom.

Cijela priroda muškarca pretpostavlja ženu, kako fizički tako i duhovno. Njegov sustav je od početka usklađen sa ženom, baš kao što je pripremljen za sasvim određeni svijet u kojem postoje voda, svjetlo, zrak, sol, ugljikohidrati itd.

Nesvjesne pretpostavke ili mišljenja su najgori neprijatelj žene ; čak mogu prerasti u pozitivno demonsku strast koja razdražuje i gadi muškarce, a samu ženu nanosi najveću ozljedu postupno gušeći šarm i značenje njezine ženstvenosti i potiskujući ih u pozadinu. Takav razvoj prirodno završava dubokim psihičkim razjedinjenjem, ukratko, neurozom.

Dok su logika i objektivnost obično prevladavajuća obilježja muškarčevog vanjskog stava, ili se barem smatraju idealima, u slučaju žene to je osjećaj. Ali u duši je obrnuto: iznutra je muškarac taj koji osjeća, a žena ta koja razmišlja. Otuda veća sklonost muškarca potpunom očaju, dok žena uvijek može pronaći utjehu i nadu; prema tome, vjerojatnije je da će muškarac stati na kraj sebi nego žena . Koliko god žena bila žrtva društvenih okolnosti , kao prostitutka na primjer, muškarac nije ništa manje žrtva impulsa iz nesvjesnog, koji poprimaju oblik alkoholizma i drugih poroka.

Rasprava o seksualnom problemu samo je donekle grubi uvod u daleko dublje pitanje, a to je pitanje psihološkog odnosa među spolovima. U usporedbi s ovim drugo blijedi u beznačajnost, a time ulazimo u stvarnu domenu žene . Ženska psihologija temelji se na principu Erosa, velikog vezivača i razrješitelja, dok je od davnina vladajući princip koji se pripisuje muškarcu Logos. 

Žena koja se bori protiv oca još uvijek ima mogućnost vođenja instinktivne, ženske egzistencije, jer odbija samo ono što joj je strano . Ali kada se bori protiv majke, ona može, uz rizik povrede svojih instinkata, postići veću svijest, jer odbacujući majku, ona odbacuje sve što je nejasno, instinktivno, dvosmisleno i nesvjesno u njenoj vlastitoj prirodi.

Žena je sve više svjesna da joj samo ljubav može dati puni stas, kao što i muškarac počinje uviđati da samo duh može njegovom životu dati najviši smisao . U osnovi, dakle, oboje traže psihički odnos s drugim, jer ljubav treba duh, a duh ljubav, za svoje ispunjenje.

Svjesna strana žene odgovara emocionalnoj strani muÅ¡karca, a ne njegovom “umu”. Um čini duÅ¡u, ili bolje, “animus” žene , i baÅ¡ kao Å¡to se anima muÅ¡karca sastoji od inferiornog odnosa, punog afekta, tako se animus žene sastoji od inferiornih prosudbi, ili bolje, miÅ¡ljenja.

Za ženu tipična opasnost koja izvire iz nesvjesnog dolazi odozgo, iz “duhovne” sfere koju personificira animus, dok za muÅ¡karca dolazi iz htonskog carstva “svijeta i žene”, tj. anime projicirane na svijetu.

Što muškarac može reći o ženi , svojoj suprotnosti? Mislim naravno na nešto razumno, što je izvan seksualnog programa, bez ljutnje, iluzija i teorija. Gdje se može naći čovjek sposoban za takvu superiornost? Žena uvijek stoji točno tamo gdje pada muškarčeva sjena, tako da je on previše sklon da ih pobrka. Zatim, kada pokuša popraviti taj nesporazum, precijeni je i vjeruje da je najpoželjnija osoba na svijetu.

C.G.Jung

 Žena mora prelomiti stari obrazac Here i Zeusa koji okreće ženu protiv žene te početi vjerovati ženama ili ženskom u sebi.

Nikola Žuvela

[/two_third]