Tko je malo dublje ušao u čari meditacije, sigurno je mogao osjetiti fokus u kojem postaje promatrač i vidi kako nesvjesno slijedi obrazac za obrascem živeći ono što zovemo nesvjesni dio sebe. To je prostor prije obrazaca, a život u obrascima je predvidljiv. U njemu neprestano slušate iste odgovore jer ako ste u nekom teškom razdoblju onda govorite u obrascu tog razdoblja.

  Slijeđenje obrazaca nudi sigurnost od svjesnog življenja, a sagledavanje samoga sebe može vam pomoći da uočite kako se mazohistički vraćate slijedu misli koji se ponavlja iz dana u dan. Ako biste se na trenutak maknuli od tog slijeda i pokušali ga promatrati, vidjeli bi tzv. prostor prije obrazaca. To i jest bit meditacije, ali često ljudi postavljaju pitanja može li se do tog stanja doći bez meditacije? Teoretski može, ali ista stvar je i sa kreativnošću.

  Kažemo da smo kreativni, a čin kreativnosti doživimo jednom mjesečno. Ako niste kreativni svaki dan onda potiskujete sebe mehanizmima obrazaca i pokušavate stvoriti što više takvih mehanizama kako bi ostali daleko od promatranja. Tako je i sa ljubavnim odnosima. Slijede se obrasci mehanizama, ali ustvari time se bježi od viđenja individualne ljubavi i stvarnog davanja.

Netko može slijediti mehanizam tradicionalnog davanja, ali srce može biti iz tog procesa isključeno i to davanje je isprazno. Takve situacije se događaju u velikoj većini odnosa, zato ljubav leži u promatranju obrazaca.

Nikola Žuvela

Narudžbe knjiga, cijena 100kuna: nikola@vedski-jyotish.net

katalog-samozavaravanja-cover1cm1zuvela_korice_2013