Animus je podsvjesni muškarac u ženskoj psihi. Njegovu tamnu stranu muškarci otkrivaju u agresiji i ratu, a žene kada se zaljube u manipulatora. Mogli bi ostati na tom objašnjenju, ali ima jedna gora manifestacija Animusa, a to je da kada neosvješten u ženi stvara želju da od svog muškarca stvara idola, a to je put u idolopoklonstvo. Žena se nakon svake veze u jednom trenutku razočara kada uvidi da njen muškarac nije idol. Kada se ne stvaraju idoli, Animus-civilizacija ne živi.

Čitam neki tekst u kojem dva znanstvenika na jednom simpoziju pokušavaju obraniti Jungov stav o Animi. Iako su homoseksualci, pokušavaju objasniti kako je na njih utjecala Anima i što ona jest. S druge strane, feministkinje, bez obzira na objašnjenje,  optužuju Junga za seksizam. Da je kojim slučajem Jung bio zemljoradnik i živio u šumi koga bi bilo briga što on misli o Animi.

Unaprijed stvoren idol od Junga stavlja ga u funkciju Animus važnosti. Prvo od njega stvore idola, a onda ga pokušavaju skinuti s trona i to onda zovemo intelektualnom raspravom jer su to kao bitne teme, a ustvari potpuno promašene jer Anima, kako se javlja u mitovima i snovima, ne može primjeniti feminizam u nesvjesnom. S jedne strane, jedni i drugi upadaju u poznatu Animus igru u kojoj on živi, a to je sukob.

Ako pogledate svijet, on funkcionira po principu Animusa koji se sastoji od sukoba i idola. Prvo od nekog stvorimo idola, a onda po njemu bacamo drvlje i kamenje. Tko je stvorio od njega idola? Tko je ljude tjerao da čitaju u njegove knjige? Upravo Animus društvo koje stvara, traži i živi od idola. Takva ovisnost stvara političke bolesnike koji glume idole u koje penterira svjetina koja je seksualno i emocionalno neiživljena. Kako kaže Jung: “Neiživljeni život je najgori život.”

 Stoga, nitko o vama neće voditi brigu ako ste zemljoradnik, no ako se spominjete u nekom kontekstu gdje su svjetla medija upaljena, izbrojat će vam krvna zrnca jer vi postajete slika onoga što se od vas traži da postanete, neki idol. Kada to postanete onda će vas istodobno kritizirati i hvaliti. Nemojte misliti da će netko uopće analizirati ono što ste rekli niti će cijeniti što ste učinili.

Ipak, ima nešto dublje što će vam zamjeriti, a to je individualnost. Ljudima neće biti bitno ako ih pljačkaju i tuku, najviše ih boli ako se drzneš biti individualac. Protiv Junga su bili teolozi, budisti, gurui, znanstvenici, psiholozi, psihoterapeuti, religiolozi, feministkinje, Židovi čak i alkemičari jer je isticao potpunu individualnost i nemogućnost oslanjanja na bilo koji sustav.

Stoga je Animusa nužno dovesti u svijest kroz suprotnu kvalitetu od sukoba, a to je razlučivanje, prihvaćanje različitosti, postajanjem različitim kroz samoću i oplemenjivanjem svoje duše. Od meditacije, aktivne imaginacije, muzike, književnosti, ali i razmjene svojih sadržaja kako bi se obogatili s drugom osobom koja je na putu. Takve ljude svijet ne poznaje i nebitni su jer sama ljubav je nebitna gladnoj svjetini za senzaciju i koja se hrani kvazi moralom, a on  reflektira kolektivnu unutarnju prazninu koja se hrani idolom ili Animusom.

Ljubav je aristokratska prepuštena onima koji žive život i dopuštaju si glupost koju čine neopterečujući svoje srce kritikom nametnutom od roditelja i društva. Živimo u simboličkoj stvarnosti, a potreba da je racionaliziramo i osvojimo ustvari je demonski Animus koji je opsjeo svijet koji momentalno strepi od svog idola koji prijeti da će započeti nuklearni rat. U kakvoj farsi živimo u kojoj ljudi ne vide svog velikog Animusa neispunjene seksualnosti pretvorene u idola obožavanja. Neispunjeni Eros ili ljubav pretvara se u idolopoklonstvo destrukcije u kojima žive u magli najprimitivnijih strasti.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut