Arhetipski sanjar je onaj koji može zamisliti budućnost kakva bi mogla biti. On može sanjati proročke snove i budno sanjati i vidjeti u kojem smjeru će ići čovječanstvo. U Zapadnoj astrologiji simbolizira ga Neptun, dok u jyotishu je povezan sa Rahuom i Mjesecom.
Oni žive u vlastitom svijetu, izgubljeni u vlastitoj mašti ili Astralu.
Sposobni su živjeti u mašti satima. U mašti se osjećaju sigurnim i u njoj im je bolje nego ili u stvarnosti.
Iako mnogi smatraju ovakvo ponašanje neozbiljnim, C. G. Jung je na temelju mašte stvorio ozbiljnu metodu aktivne imaginacije koja je postala osnova njegove terapije i dobivanja odgovora iz nesvjesnog ili unutrašnjosti. Nikola Tesla je kroz maštu stvarao svoje izume, a ne kroz proračune.
Neki arhetipski sanjari mogu sanjati više od drugih, te planiraju svoje aktivnosti sljedećeg dana, a neki planiraju mijenjati svijet što i čine u stvarnosti.
Slabija strana arhetipa sanjara je da se mogu osjećati odvojenim od stvarnosti. Teško se uklapaju u zahtjeve strukture i društvenih organizacija, a kasnije problemi na poslu su konstantni. Mnoga djeca pate i muče se u školi iako su vizionari, obrazovni sustav ih potpuno uništava i stvara od njih bogalje te se lako stigmatiziraju od zajednice i ostaju često neprepoznati.
Kada život razočara sanjara, oni se mogu povući u svoj imaginarni svijet i tamo provoditi vrijeme umjesto u stvarnosti poput Mozarta koji je bio sanjar. Od pisaca Tolkien nam pokazuje kroz svoju imaginaciju koliko je njegov roman ispunjen mitovima i vizijama vremena, odnosno nagovještaj Mordora pred Drugi svjetski rat. Sanjari su predvodnici budućnosti i njihove vizije poput G. Orwella, pokazivat će nam i dalje budućnost jer to je zadatak arhetipa sanjara.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut