Biblijske su priče i mitovi prožeti nerazumijevanjem principa muškog i ženskog. Iako smo tehnološki napredovali, u odnosima smo toliko površini i povrijeđeni te zbog otpora od viđenja lažnih nadanja, stvorili smo emotivni zid ogorčenosti kojeg pokušavamo opravdati jednodimenzionalnim opravdanjima vlastitih dječjih stavova.

Želimo ljubav, ali živimo potpuno hednostički. Želimo odnos, a tražimo sigurnost. To je kao da želimo gledati nogometnu utakmicu, ali odemo na balet i čudimo se onome što vidimo. Ovo je danas toliko ozbiljan problem. U svakodnevnom razgovoru, bilo s prijateljima ili u društvu, ne postoji refleksija stanja odnosa. Žena preuzima muške uloge, muškarac postaje sve manje zainteresiran za odnos jer ako mu je slabiji posao od žene, nema potvrdu svoje muškosti koja ženi treba jer muževnost je ono što je pokreće na odnos.

S druge strane, čestim mijenjanjem partnerica, muškarac postaje opsjednut negativnom podsvjesnom ženom, a suprotno, žena postaje opsjednuta podsvjesnim kritičkim muškarcem. Ovo je problem koji ljudi mogu zamijetiti teoretski, ali u komunikaciji i svakodnevnom životu s partnerom ne razumiju jer su u intelektu i bježe od odnosa pošto je shvaćanje odnosa napuštanje ega, a to bi bio kraj civilizacije.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.net

katalog-samozavaravanja-cover1cm1korice-nikola31zuvela_korice_201300jedan-mus-nikola-500pxcover15-12-2016-o-ljubavi-page-001-2