Strah je prvobitna emocija iz koje nastaje ljutnja. Loše emocije su u službi transformacije i prihvaćanja stvarnosti nakon što ih doživimo. Moralno djelovanje često ima površne interese koji  stvaraju ljutnju, a svaka ljutnja dolazi iz natjecanja i pokušaja da budete bolji od drugog pogotovo u odnosu.

Bitno je promatrati ljutnju i strah kroz duboko disanje, ne potiskivati ih i biti s njima posve prirodan, što su normalne ljudske reakcije. U mnogim plošnim i infatilnim aspektima self-helpa, prisutno uvriježeno mišljenje jest da je jako loše osjećati strah i ljutnju. To je potpuno neprirodno stanje koje nas stavlja u poziciju da se osjećamo krivima kada osjećamo ljutnju, dok pravedna ljutnja može biti putokaz u rješenju problema. Primjerice, kontrolirana ljutnja se u budizmu koristi za provođenje nekog problema.

Niže Jastvo je sastavljeno od emocije straha, ljutnje, tuge, ljubomore, one postoje kako bi doživjeli sve kao cjelinu. Dakle, sagledavanje svih emocija donosi korak unaprijed, a ne bježanje od emocija koje čine naše biće. Meditacija nam može pomoći da integriramo ljutnju u naše biće, ali meditacija ne služi odvajanju od temeljnih emocija već u otkrivanju njihove biti.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut