Design by Promodar

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

Anima i Animus

/, Članci/Anima i Animus

Anima i Animus

Animu i Animusa možemo definirati kao ukupnost nesvjesnih ženstvenih psiholoških osobina koje muškarac posjeduje, odnosno muške osobine koje posjeduje žena.  To su arhetipovi kolektivnog nesvjesnog, a ne stvarni otac i majka, iako naši roditelji postaju ti arhetipovi. Zar nam nije jasno zašto onda posao, prijatelji, rođaci, roditelji imaju takvu važnost. Vidite li ovu projekciju?

 Muškarac osjetljivost često potiskuje, Anima je jedan od najznačajnijih autonomnih kompleksa u muškarca koji njima dominira jer većina muškaraca ima negativan stav prema ženi, odnosno većina žena ima negativan stav prema muškarcima.  Svi muški i ženski likovi u vašim snovima, odraz su ta dva arhetipa. Njih živimo jer se zaljubljujemo u ono što je taj arhetip. Tražimo idealnu osobu po tom arhetipu i klanjamo se na poslu jer tražimo odobrenje od vječitog oca koji onda postaje država, novac i poslodavac.  Na muškarca utječe taj arhetip i na njega djeluje spomenuta unutarnja žena. Utječe i na interakciju sa ženama i njegovim stavovima prema njima i obratno na žene i Animus.  Jung je rekao da je susret sa sjenom ili našim nižim egom, susret koji možemo usporediti sa učenikom u razvoju. Anima je remek-djelo, ona je zaslužna za svu tehnologiju i za sav kreativan razvoj. Razvijena žena je individualac, ona se ne povinjuje društvu već svom prvom Ja. Razvijena žena je utjelovljena u liku proročice Delfi.

 Muškarac i žena NE MOGU SE RAZVIJATI. POGOTVO NE NA ZAPADU JER NE MOGU PRIZNATI DUHOVNU STVARNOST OVIH PRINCIPA. RAZVOJ ČOVJEČANSTVA JE NEMOGUĆ BEZ UPOZNAVANJA OVIH PRINCIPA. Eva je rekla zmiji da ju vodi u napast jer želi znati. U šamanizmu, šaman se oblači u ženu kako bi preko nje došao do duhovnog svijeta, a yogin transformira Shakti ili žensku energiju kako bi mogao doseći prosvjetljenje. Žena je najvažnija komponenta u razvoju muškarca dok je ženin zadatak transformacija Animusa, ili muške nesvjesne komponente koja može biti potisnuta u obliku sirovih muških karakteristika, a to su kontrola, nasilnost, negativna logika koje se pretvara  u projekciju, a onda ono što smo voljeli pretvara se katkada u monstruoznu situaciju, bezosjećajnost koju, ako se ne želi vidjeti u sebi, koristi se na način da se traži takvu mušku osobu, ili se preuzima u svoj karakter ovu inferiornu stranu, pa žene postaju kritične, sklone kontroli. Žena često može biti opsjednuta Animusom na način da ovaj arehetip daje mogućnost oslanjanja na intelekt, ali  obično su svi zaključci negativni, odnosno pesimistični, ili pak beskrupulozni i bez empatije. Najčešća obrana je poricanje. Ako imate muškarca koji često kritizira i koji vas vrijeđa, onda imate posla sa muškarcem koji je opsjednut negativnom neosviještenom Animom. Anima i Animus postaju demoni jer kada negiramo stvarnost psihe onda se pretvaramo u demonsko društvo u kojem živimo. Svatko od nas duboko je svjestan da ovo društvo ne može opstati na ovim osnovama i da ako ne učinimo zaokret prema ovim principima, nažalost smo se osudili na frustraciju i jad. Negiranje Anime i Animusa sigurno donosi teške posljedice. Od bolesti, psihičkih problema, ali ljudi bi se začudili, oni donose i ekonomske krize. Snaga nesvjesnog je ogromna, o njoj ovisi sve, ljubav, posao, zdravlje. Teže je baviti se sobom nego živjeti začarani život vanjskog svijeta.

Nikola Žuvela

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.net

katalog-samozavaravanja-cover1cm1korice-nikola31zuvela_korice_201300jedan-mus-nikola-500pxcover15-12-2016-o-ljubavi-page-001-2

By | veljača 5th, 2022|Dnevni horoskop, Članci|Komentari isključeni za Anima i Animus

About the Author:

Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.