Boginje koje se spominju u grčkoj mitologiji, ustvari su arhetipovi kojima se žene nesvjesno povinjuju u suvremenom svijetu iako velika većina toga nije svjesna. Recimo, mlada djevojka može biti opsjednuta Afroditom koja je zaljubljive prirode.

Kada žena ne prepoznaje ovaj arhetip ona je njime opsjednuta. Djevojka u ovom slučaju mijenja partnere i osjeća moć Afrodite i njenu zaljubljenost u ljepotu i prepuštanju da je ona nosi.

S druge strane, postoje i drugačije opsjednutosti drugim arhetipovima ženskih boginja. Recimo, Atena koja je nezavisna i okrenuta je učenju i napredovanju u poslu. Kada je žena opsjednuta tim arhetipom onda taj arhetip traži svoje ispunjenje. Ako se žena nalazi u braku s ovim arhetipom onda arhetip traži od nje nezavisnost. Reći će muškarcu da mu neće kuhati, ili čistiti kuću. Pošto Atenu vodi racionalnost ona joj pomaže napraviti minimalni ustupak jer zna da bi uspjela u muškom društvu mora imati statusni simbol braka koji joj otvara put prema napredovanju u karijeri. Atena kao nezavinsa boginja često pristaje na brak u odnosu na ostale nezavisne boginje, ali to je racionalni brak.Ukoliko se žena ovdje odupre zahtjevima Atene koja je povlači u nezavisnost, onda može učiniti vezu toplom i osjećajnom, ali ako slijedi porive svoje boginje, onda će se naći u problemu, pogotovo u odnosu s djecom gdje će djeca biti suočena s hladnom i racionalnom majkom od koje neće dobiti ljubav. Perzefona koja vlada nježnošću Ateni može pomoći da se osvjesti svoju toplinu na koju je zaboravila i pomogne joj da izađe iz zauzetog stava Atene koji je krut i potpuno neprilagođen odnosima.

Artemida ratnica teško će se prepustiti ljubavi, ona će ratovati za prava žena i malo što će je drugo motivirati kao rat. Ljubav je za nju sporedna situacija. Ako žena posudi malo arhetip Demetre koja traži strpljivost, Artemida može ublažiti svoje stavove i doći do odnosa. Kako vidimo, Anima ima mnoge tipove osobnosti koji služe za razvijanje sva četrii elementa, emocija, intelekta, strpljivosti i strasti tj., višeg aspekta intuicije.

Ovo je samo jedan jako mali presjek ženskih arhetipova, koji vam mogu pomoći u ljubavnim nedaćama, gdje možete promotriti vlastito ponašanje u kojem iako možda ne znate, određeni arhetip vlada vašim emocionalnim ponašanjem. Arhetipovi ne služe tome da bi se ženi napokostilo, već nose u sebi mogućnost nadilaženja stanja društvene svijesti i razvijanje vlastite individualnosti. Pošto je individualnost rijetka, među muškarcima i ženama, kao civilizacija tek trebamo osvjestiti kako nam arhetipovi mogu pomoći u sagledavanju problema jer svaki problem koji imate ustvari je arhetipske prirode. To je problem određenog arhetipa ili priče kojom ste momentalno opsjednuti unatoč uvjerenju da ste slobodni od njih, ali vaša ponašanja su potpuno predodređena arhetipom.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut