Strpljivo čekati i tolerirati nečije osjećaje nije popularan savjet u mainstream psihologiji. To je jedino moguće kroz rad na sebi, ali dok radimo, mi mislimo da je bit dobiti nešto, ali ustvari mi se u tom procesu oslobađamo ega i uma koji su najveći manipulatori i stvaralaci iluzije o životu. Zato su prije slavili Saturna kao boga, ali svako slavlje ili štovanje nije bit Satruna ili naše Sjene kojom se predstavlja Saturn u Jungovoj psihologiji.

Yoga simbolizira Saturna i nju prevode kao odricanje, ali odricanje na takav način neće dati rezultat. Mnogi se odriču kroz yogu ili isposništvo i nemaju neke rezultate. Bit je otpustiti, a otpuštanje je moguće kad vidimo da je ego ljuštura, a to je govor Saturna.

To je poražavajuća ideja za ego ili čovjeka, danas biti zakinut za ideju budućnosti, biti zakinut za osjećaj ega koji budućnosti želi dati smisao. No, ti osjećaji mogu neizbježno biti put u nepoznato. Svjesno iskustvo nepoznatog, naš je sveti zadatak. Saturn u  natalnoj kući u kojoj se nalazi postavlja pitanje: Što je tvoja pustinja? Naš put prema cjelovitosti mora proći kroz tu unutarnju pustinju. Kad smo skinuti do gola, onda možemo zadovoljiti dušu koja se tek tada može hraniti pravim sadržajem, ali dok ne proživimo taj osjećaj, ne možemo započeti dijalog s dušom. Kada započnemo dijalog ogoljeni od maski, tek tada istinski počinjemo živjeti.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut