Pisao sam puno o Saturnu i Sadhe satiju u svojoj knjizi i člancima, ali nekada ima situacija u kojima Sadhe satti djeluje suprotno.

Sjena ili Saturn je ono što ne želimo vidjeti u sebi, to je zlo kojeg ljudi vide u državama, vladama, zlim ljudima i ne vide da je ona ustvari u njima. Kršćanstvo je Sjenu preoblikovalo u nježniju varijantu: moj preveliki grijeh. Budizam i hinduizam vide rješenje od  Sjene u oslobođenju od želja, a alkemija je Saturna vidjela kao glavnog rastaljivača ili crnine koja čisti dušu od projekcija.

Jedan Guru je rekao da nas Bog gleda kao na rendgenu, svi smo mu isti, onaj zločinac i onaj dobročinitelj. Alkemija kaže da je Saturn sol koju, kada neprestano jedeš, postaje otrov, ali i lijek ako je jedeš u malim količinama. Saturn vas na ovom planetu neprestano truje kako bi razvili iluzije. Zaljubljite se, Sadhe sati ti ogledalom pokaže u koga si se zaljubio i kakva je bila ta ljubav. Imaš posao, Sadhe sati ti oduzme posao ako nije u skladu sa tvojim unutarnjim bićem. Međutim, kako je spomenuto u uvodu, podršku će dati, ako se okrenete tome da otvarate svoj posao jer potiče samostalnost, ali, opet, posao koji mora biti u skladu s vama. Sadhe Sati  postoji radi individuacije, on pomaže svima onima koji žele samostalnost. S druge strane, što si svjesniji postaje suptilniji, pokušava dodirnuti sva tvoja zavaravanja pogotovo ona u duhovnosti.

Primjerice, Mladen se neprestano oslanjao na unutarnji glas, ali u Sadhe satiju, dobivao je krive odgovore, Mladen je tako odustao od tih odgovora i počeo sumnjati u svoj unutarnji glas, ali ne i u sebe i svoje prosudbe. Sadhe sati mu nije dozvolio da se oslanja na stare forme gledanja na duhovnost, pokazujući mu da ono što je funkcioniralo prije, ne funkcionira sada. Istina je istina, ali čim pokušavamo zarobiti istinu nekim konceptom, ona se raspada. Mladen je tako uvidio da je njegov koncept pitanja bio krivi i počeo se usmjeravati samo na pitanja koja su se ticala njegovog napretka. Vidio je da stari koncepti blijede i tako je uočio da ono što je slijedio prije, ne odgovara sadašnjosti.

Shvatiti kako ovaj suptilni mehanizam funkcionira, spas je za svakog čovjeka. Ako netko pokušava ostati na starim shvaćanjima  Saturn mu ulazi u polaritet i postaje ono loše. Ljude najviše pritišće kroz kolektivne probleme poput pandemije, rata, ekonomske krize, prekida odnosa, gubitka drage osobe. Ako je vaše biće okrenuto jedinstvu Jastva ili atmana, ako ste stalno između polariteta, Sjena postaje najbolji drug. Sve na kraju ovisi u kojem ste stanju samorazvoja, ako vas uči kroz materijalne stvari onda vam je polaritet materijalnog principa potpuno zakržljao i morate učiti o zemljnom principu tj., loša vam je strpljivost. Ako vas muče emocionalni problemi, Sadhe sati će vas lomiti na tim pitanjima. Ako kažete da je život nepravedan prema vama po pitanju odnosa, onda živite svoje veze u mislima, volite imaginarne partnere i ne možete prihvatiti stvarnog partnera i odnose. Sve ovisi u kojem ste stanju razvoja ili transformiranja.

Pratite što vam govori Sadhe satti i njegovo razdoblje.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut