Da bismo objasnili projekcije voljenja, pokazat  ću primjerom kako su zavaravanja duboka i teško primjetna.

Deni je u svom burnom ljubavnom životu izdvojio tri ljubavi koje su naravno bile nesretne, kako to inače biva onaj tko voli projekcije često se susreće s prekidom jer tvrdi da voli više. Kada kažemo više, to znači manje u podsvijesti. Ustvari, on je volio osobe koje su bile sklone preljubima i možemo reći da je to dosta dugo i trajalo, do prekida. Njihova zaljubljiva priroda koju nije htio vidjeti bila je sudbina koja je dovela do prekida. One su bile njegova projekcija onoga što je on smatrao da je ljubav.

  Anima ili podsvjesna žena u muškarca ima tisuću lica. One su ga samo naizgled izdale, one su bile njegova projekcija tisuću lica Anime, koje je obožavao. Ustvari, njihova ostavljanja su ga boljela jer nikako nije mogao vidjeti sebe.

  On je bio zaljubljiva osoba. Danas je svoju ljubav usmjerio jednim dijelom na svoju današnju partnericu, a drugim dijelom u sam život, diveći se prirodi i umjetnosti. Ako se vratimo na njegove prijašnje odnose, on ih je živio, nije bježao od tih projekcija, pokušavao ih je gledati svaki put iz drugog kuta. Biti zaljubljen u sebe i otkriti da si ti bio ta osoba je bolno, a upravo vraćanje na ono što ne razumiješ vraća ti uvid. Ti si bio taj koji je maštao o drugoj vezi i partnerica je bila njegova Sjena jer da nije tako, kako bi se mogao nastaviti zaljubljivati? Oboje su nosili tu Sjenu kako bi prikrili želju za zaljubljivanjem i pažnjom ili nemogućnost da je ponovno ožive u odnosu zbog inferiornosti.

Ljudske ljubavi su inferiorne i oni traže da budu voljeni, zato su neprestano u dobru i zlu i prosudbama, oni ne žele biti tvorci ljubavi i davanja. Onaj koji daje, ne prosuđuje i zato se ne bavi pravdom i moralom što radi velika većina i zato su ljubavi nesretne. Bit je u tome da prihvaćanjem Jastva ili atmana mi postajemo tvorci. Sami svaki dan stvaramo ljubav radi ljubavi, a ne radi prosudbe jer kad prosuđujemo vezani smo za mišljenje drugih i oslanjamo se na društvo. Nismo spremni za ljubav.  Pitanje glasi: Kada smo spremni? Onaj koji je u ljubavi, ne osjeća teškoću već ispunjenje jer ima duboko razumijevanje i znanje koje je razvijao godinama postajući cjelina.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut