“Božićno drvce je jedan od onih običaja koji su hrana za dušu, hrana za unutarnjeg čovjeka.”

—C.G. Jung govoreći: Intervjui i susreti.

„Ali ne zaboravimo da se cjelokupna kombinacija, osvijetljeno i ukrašeno stablo, nalazi i izvan Kristova rođenja iu nekršćanskim kontekstima.

Na primjer, u alkemiji, tom dobro poznatom rezervoaru za simbole antike.

Sada znate što znače svjetleći globusi na božićnom drvcu: oni su ništa manje od nebeskih tijela, sunca, mjeseca i zvijezda.

Božićno drvce je svjetsko drvo. Ali, kao što alkemijska simbolika jasno pokazuje, ona je i simbol transformacije, simbol procesa samospoznaje. Prema određenim alkemijskim izvorima, adept se penje na drvo – vrlo drevni šamanistički motiv.

Šaman se u ekstazi penje na čarobno drvo kako bi stigao u gornji svijet gdje će pronaći svoje pravo ja.

Penjući se na čarobno drvo, koje je ujedno i drvo znanja, on stječe svoju duhovnu osobnost. Za oko psihologa, šamanistički i alkemijski simbolizam je projicirani prikaz procesa individuacije.”

C.G. JUNG

Planete i zvijezde kao kuglice i svjetlo na boru su astrologija u malom, iako, simbolično penjanje šamana ili alkemičara ustvari su transformacija planetarnih kombinacija. Koliko ljudi zaboravljaju ovu simboliku, ali je nesvjesno slave, možda jednom shvate da ona predstavlja proces individuacije ili slavljenje odrastanja i spajanja muškog i ženskog principa.

Nikola Žuvela