Kada je najteže tada rastete, kada vam je dobro tada spavate, kada mislite da ste sretni tada umišljate, jedino u trenutku ovdje i sada živite.

Um vam govori da ste nesretni jer vam fali ljubavi od partnera ili ga nemate pa mislite da je to stvar okolnosti, ali tomu nije tako. Kada gledate partnera, želite mnoge stvari o kojima šutite, a to je autocenzura koja na kraju uguši vezu. Bilo da se radi o ekolozima, vegetarijancima, muslimanima ili kršćanima, svi misle da svojim načinom života više vrijede i da se zalažu za bolji svijet. Tako je i u vezama. Mnogi se trude i misle da zato jer se trude više vrijede, a to im često predstavlja oružje za ponižavanje drugog partnera. Ako se vratimo na sadašnji trenutak, kada ste zaljubljeni onda osjećate sadašnjost i um ne živi u prošlosti i budućnosti. Većina veza se danas odvija virtualno, zaljubljenost koja je u mislima što stvara neostvarene veze.

Maja i Ivan svako jutro preko tjedna vode djecu u vrtić, idu na posao, a vikendom se druže i nekada idu na izlete. Priznajte koliko je ljudi otišlo u ljubavne afere zbog ovog načina života. Međutim, ako promatrate, ako živite sada, ako probleme vidite kao iscjeljenje sebe, u mogućnosti ste shvatiti jedan proces koji je dublji od svakodnevice. Kaže se da današnji svijet živi slobodno, a to je notorna glupost jer živiš kako ti govore tvoji nagoni i društvo poput Maje i Ivana. Ako to ne radiš onda sjediš i frustriran si smatrajući da ti život nije dao ono što misliš da ti pripada. To je sloboda ZAPADA, kupuješ nepotrebno kako bi se ispunila vlastita praznina. Živimo u svijetu koji uvjetuje da kupljeno donosi status i odnos.

Zato zaljubljenost nestane. Dobijemo ono što ODGOVARA NAŠEM NAČINU MIŠLJENJA, A MIŠLJENJE NAM JE ONAKVO KAKVE SU I NAŠE EMOCIJE.

Sve je logično, ali takvo sadističko laganje sebi samom zaista da je ljubav stvar sreće je presedan. Ako voliš i dijeliš i usmjeriš život prema ljubavi, kako onda ne dobivaš? Međutim, bolje je preformulirati prethodnu rečenicu: čekam da mi se dogodi ljubav, a kada se ne dogodi,  zaključujem da  nemam sreće. Dakle, ocean želja bez stvarnog davanja. Nekoliko tehnika Istoka govore da treba disati tako da ujedno osjećaš i tako razvijaš suosjećanje koje živi u sadašnjosti. Kada pronađeš u tome svrhu onda to postaje život. Suosjećanje postaje način života kojim započinje prihvaćanje izgubljenih dijelova duše koji su bili odbačeni. Život se iščitava u onome što činimo.

Nikola Žuvela