Često  parovi izgovaraju rečenicu kako imaju strah od rutine u vezi. Puno toga je skriveno u toj konstataciji, a na primjeru jedne veze objasnit ću simptom zamke i rutine.

Ana se zaljubila u Igora. Igor je sebe  smatrao romantičnim tipom kojeg je nedavno cura prevarila. Ana je bila u vezi u kojoj ju je partner varao i kada je upoznala Igora  prekinula  je toksičnu vezu. Ana je imala jednu prijateljicu koja je bila jako ovisna o njoj te joj je govorila kako je Igor jedan običan dečko bez ambicija koji radi kao profesor engleskog jezika. Ana je uvidjela da je njena prijateljica ovisna o njoj, ali Igor se morao boriti protiv laži njene prijateljice i kada je borba trajala, intenzitet veze je bio jak. Igor je igrao igru njenog Spasitelja koji će kao princ na bijelom konju spasiti svoju princezu.

Nekoliko mjeseci kasnije, veza je ušla u rutinu. Naime, nije postojao trokut koji vezu čini “živom”, vanjski agens i mogućnost aktiviranja Spasitelja koji je podsvjesno i Ana igrala, sada je nestao. Ana je upoznala jednom prilikom terapeuta koji joj se svidio. Kako je vrijeme odmicalo, Igor je počeo sumnjati da se nešto događa, a Ana je tada prekinula vezu jer mu govori da on u nju nema povjerenja, odnosno da je ljubomoran.

Igor nakon mjesec dana upoznaje novu curu i ulazi u vezu. Čim je to Ana saznala vidjevši slike veze na njegovom Facebook profilu, u njoj se rađa privlačnost ili sistem zamke. Ona počinje izlaziti na mjesta gdje Igor i njegova nova cura izlaze i stvara se zamka za Igora kroz slučajno pojavljivanje s frendicama na tim mjestima. Nakon nekog vremena Ana mu šalje jednu poruku, pa drugu, treću i Igor prekida vezu. Razvija se strast, igra je ponovno započela. Ipak, Igor je nakon par dana vidio poruku koja je Ani stigla.  Ana priznaje da je hodala s terapeutom i da je Igor bio u pravu u vezi sumnji koje je on imao. Ana govori da ljubav koju je dobila od njega nije znala cijeniti i da je sada spremna za novu vezu, no, malo pomalo kako se veza ustalila ponovno se dogodila rutina, strah od prepuštanja ustvari većina zove rutinom.

 Simptom zamke gdje uvijek postoji neki vanjski, nadmoćniji dio koji kontrolira vezu ili arhetip trokuta je ustvari derivat koji je ovu vezu hranio. Iako imamo ovisnika i kontrolora koji izmjenjuju uloge, o kojima sam već pisao, ovo je odličan primjer kako nastaju zamke.

Igor je bio uvijek dostupan, ali kada je postao nedostupan zbog treće osobe ili stvaranja trokuta, dokazivanje postaje afrodizijak. Prava veza za Igora je bila ta djevojka ili treća osoba koja je imala odlične kvalitete, ali ona mu nije dala spomenutu ovisnost. Igor joj je rekao da toj vezi fali nešto, ali to nešto je ustvari bio poziv za ponovno povrijeđivanje gdje Igor otkriva da je cijelo vrijeme nakon prekida s Anom, ona ustvari bila u vezi. Upravo rečenica kojom kaže da toj vezi nešto fali, vraća se Ani s kojom proživljava ponovnu izdaju. Ako izbjegne moć, svaljivanje krivnje na traumu djetinjstva ili  nepovjerenja u ljubav, rješenje ne može doći bez dubinskog raskopavanja što se skriva iza ovisnosti o povrijeđivanju. Ovo je prilika paru da krenu shvatiti uz stručnu pomoć gdje je problem. Ako je ne vide, nesvjesno ovakve parove doslovno rastrga toksična ovisnost o opijatima s kojima se bježi iz stvarnog odnosa.

Romantična očekivanja i ponašanja u kojima je Igor izvodio sve one romantične stvari od kupovanja poklona koje ona voli, romantičnih putovanja, večera uz svijeće i dr., samo su bili paravan zaljubljenosti u ideal. Oboje su izgledali nevino i kao oni kojima se život dogodio, ali nevinost predstavlja izbjegavanje odluka, kako se ne bi srušio nestvarni površni svijet nemogućnosti voljenja kojeg onda nepravedno zovemo rutina.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut