[two_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””]

Ovaj i slijedeći mjesec Venera će biti u znaku Lava zajedno s Marsom što dovodi do izgovaranja mnogih izjava ljubavi koji se izjalove. Mnogi se kunu u ljubav i svoju sposobnost voljenja, ali stvarnost života ljubavnike često demnatira. No, zabrinjava činjenica da mi na Zapadu izgovaramo riječi volim te bez ikakvih posljedica.

Lavlja ljubav je obilježje današnje civilizacije jer preuveličava i opterećena je mitološkim obećanjima. Venera kao planet ljubav se u Lavu ne osjeća toliko dobro. To znači da svi oni koji epski izjavljuju ljubav, ne stoje iza svojih riječi. Ljubav je slična onoj Pavlovoj: Ljubav se ne hvasta, dakle, ona je skrivena u puno malih životnih momenata. Lav koji sve pretvara u uspjeh i slavu, pokušava i ljubav preinačiti u taj model, pa je njegova ljubav najuspješnija, najbolja i najveća. Lavu je zaljubljenost često dokazivanje. U jyotishu ovaj znak puno češće poseže za izrazom: volim te do kraja života, ali toga se najmanje pridržava. Ovaj znak tek treba preobraziti zaljubljenost u ljubav, a ako to uspije, na dobrom je putu transformacije odnosa. Nasuprot Lava, u jyotishu je Vodenjak, a to znači da Lav, ako želi voljeti, ne može posjedovati i na taj način će stići do prave ljubavi. Vodenjak mu je enigma jer ga ne može posjedovati, on je zaljubljen u svoju suprotnost, a to znači možemo voljeti tek kada prestanemo biti ovisni.

 Statistički, velika većina zaljubljenih ne završava u ljubavnom odnosom. To je u psihoterapiji činjenica, no nitko je ne govori na glas jer bi mogla poremetiti mit na kojem živi zapadna civilizacija. Zaljubljenost koja se pretvara u ljubav je za one koji ljubav žive svakodnevno, dok većina želi ljubav uspjeha, glamura koja je prepuna sebičnosti i modeliranja partnera po svojoj narcisoidnoj djetinjoj slici djetinjstva u kojem smo bili centar svijeta.

Sve počinje kada smo osjetili taj lijepi trenutak kojeg svi poznajemo i kada je sve bilo idealno, kada smo se osjetili jedinstveni i kada nas ništa nije diralo u tom zagrljaju. Poljubac, zagrljaj, sve prepuno lijepih riječi, nježnosti i strasti. To je nešto što obogaćuje život, ali ne kaže se uzalud da su sve velike ljubavi nesretne. Zašto? U jyotishu Lavovsko obećanje kaže: „Jedino ću te ja tako voljeti, nitko te toliko puno neće moći voljeti kao ja.“

To je lijepo, ali ljubav ne može ostati vezana za jednu osobu već kada je upoznamo onda je želimo dijeliti s drugima. Ljubav koju smo osjetili u partnerstvu, želimo proširiti na društvo i zato Vodenjak usmjerava osobu da proširi osjećaj ljubavi kroz Vodenjakovu slobodu koja ne posjeduje. Kada svoju partnersku ljubav usmjeravamo prema ljubavi na sam život onda ljubav raste i tada postajemo sposobni za život.

Dakle, velike ljubavi propadaju u onom trenutku kada partneri postanu sami sebi svrha. Postaju ovisni jedno o drugom, ljubomorni, sebični i ljubav se počinje gušiti. Tada započinju tragične ljubavi  jer većina nije uspjela ljubav modelirati po svojim sebičnim mjerilima.

 Zaljubljenost može postati ljubav tek onda kada smo spremni na rast, ali, ako to nismo spremni učiniti, onda ćemo i dalje tražiti nove partnere postajući ovisnik o doživljaju zaljubljenosti što stvara strah od napuštanja, odnosno on nastaje od želje za posjedovanjem partnera. Birajmo zrelu ljubav u kojoj napuštamo imperative ovog svijeta i gdje živimo autentično onako kako osjećamo da poštujemo sami sebe. Nema ljubavi ako ne živimo dostojanstveno i ako ne poštujemo sebe. Zaljubljenost je samo stanje, a ljubav nepromjenjiva činjenica koja ostaje trajno u nama.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut

[/two_third]

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.net

katalog-samozavaravanja-cover1cm1korice-nikola31zuvela_korice_201300jedan-mus-nikola-500pxcover15-12-2016-o-ljubavi-page-001-2