[two_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””]

„Nikada se ne bismo trebali poistovjećivati ​​s razumom, jer čovjek nije i nikada neće biti stvorenje samo razuma,… Iracionalno se ne može i ne smije uniÅ¡titi … ”
„Mudrost nikad ne zaboravlja da sve stvari imaju dvije strane,…snaga se nikada ne nalazi u sjediÅ¡tu mudrosti; uvijek je u fokusu masovnih interesa i stoga je neizbježno povezana s nezakonitom ludošću masovnog čovjeka.”
“A u sadaÅ¡nje vrijeme ponovno doživljavamo rast nesvjesnih destruktivnih sila kolektivne psihe….Kad se iracionalna funkcija jednom naÄ‘e u nesvjesnom, djeluje neprekidno tako da pustoÅ¡i, poput neizlječive bolesti čiji se fokus ne može iskorijeniti jer je nevidljiv. Pojedinac i nacija prisiljeni su živjeti iracionalno u vlastitom životu… ”
C.G.Jung

Enantiodromija znači da prije ili kasnije naletite na svoju suprotnost, odnosno da sve ima svoju suprotnost čak i svetac ima svoju tamnu stranu.
Ali, ako možete ostati svjesni svoje Sjene ili suprotnosti onda vam enantiodromija ne bi trebala stvarati probleme. Kako bismo shvatili ovu Jungovu misao, on govori o četiri funkcije svijesti od kojih je samo jedna razum. Ako se potiskuju sve ostale onda nastaje ravnoteža.
“Razum, racionalnost i racionalizam mi smo kao druÅ¡tvo ovu funkciju koristili do ekstrema.. Razum je ograničen jer isključuje iracionalne mogućnosti života i osuÄ‘uje  ih kao nerazumne, sve Å¡to mu proturječi ili odstupa od njegovih zakona, usprkos svim dokazima koji govore suprotno… Racionalistička miÅ¡ljenja neočekivano se približavaju neurotičnim simptomima…. Racionalni stav prepoznaje samo intelektualno prosvjetljenje kao najviÅ¡i oblik razumijevanja i uvida..Psihička stvarnost jest i ostaje istinski izvor tjeskobe čija opasnost raste Å¡to se viÅ¡e negira…Racionalizam je “iskrivljeno razmiÅ¡ljanje”, odsijeca svoje praktičare od srca i osjećaja i nudi samo lažno prosvjetljenje…Å to dalje idemo u smjeru razuma, to možemo biti sigurniji da isključujemo iracionalne mogućnosti života koje imaju jednako toliko prava da žive…
Jungova su djela puna upozorenja o naÅ¡oj suvremenoj civilizaciji i opasnosti od znanstvenog racionalizma. Racionalizam snove odbacuje kao besmislene. “NaÅ¡i snovi mogu nam pomoći da otkrijemo i radimo sa svojom sjenovitom stranom..”
Jung je gledao jako daleko kada je rekao sto godina prije: “vidim kako će Kina (a uskoro i Indija) izgubiti staru kulturu pod udarom materijalističkog racionalizma, …  Sada nema dijela svijeta koji nije osjetio utjecaj dominacije racionalizma. Sve glavne zemlje svijeta stavljaju naglasak na razumu, logici, racionalnosti, Å¡to znači da se stvara sve veća neravnoteža i da se “očekuje enantiodromija u velikom stilu.”  Jung sljedeći zakon enantiodromije vidi da bi to moglo probuditi “staru vjeru u dolazak Antikrista.” Upravo ponovno buÄ‘enje faÅ¡izma u Europi ili ponovni dolazak Saturna u znak Jarca 2020.g. predstavlja dolazak starog Lucifera ili Sjene koji je bio u ovom položaju kada je Hitler pobijedio u Nemačkoj.
Jung je vidio da “dolazak Antikrista nije samo proročko predskazanje već i unutarnja nužnost koja sa sobom donosi uniÅ¡tenje i osvetu tj. osjećaj mračnog kraja kojeg tek trebamo iskusiti kao apokaliptičnu mogućnost od koje čovječanstvo strepi“.
Taj mrak je Jung vidio dolaskom prosvjetiteljstva kao drugo razdoblje doba Ribe i kulminacije u Drugom svjetskom ratu.Danas smo nastavili s racionalnom ideologijom koja je dovela da teškog oboljenja čovjeka od bolesti zvane ambicija. Ayurvedski liječnik D. Singha Khishmara na simpoziju ajurvedskih liječnika u Oslu je bolesnu ambiciju definirao kao jednu od kobnih osobina koja čovjekov duh razara iznutra, osobito ako je neostvarena. Studije američkih znanstvenika potvrđuju ovo stajalište da su danas mnoge kobne bolesti (srčani infarkt, karcinom, moždani udar) u izravnoj vezi sa psihičkim traumama izazvanim tzv. gubitničkim sindromom, tj. prekomjernim stresovima zbog propalih ambicija i očekivanja.
Jung nas zove da zavirimo unutra, da stupimo u kontakt s Jastvom ili Bogom, svojom unutarnjom mudrošću, svojim kreativnim Izvorom. Jung je desetljećima razvijao ovaj odnos znajući da ima odnos s mudrošću koja se stvara godinama.
Budući da Jastvo djeluje izvan vremena, naša unutarnja mudrost može predvidjeti što dolazi. Budućnost će biti kaotična i izazovna, ali razvijanje odnosa sa sobom ili Jastvom stvorit će u vama sigurnost, mudrosni dio koji će iz vas progovoriti postaje trajni oslonac.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut

[/two_third]