[two_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””]

 Da bismo shvatili povezanost astrologije i sna evo jednog primjera. Dado je već neko vrijeme osjećao određeno nezadovoljstvo koje mu se pojavilo nakon inicijacije u napredne tehnike. Pošto je prošlo godinu dana nakon inicijacije, ta mu je tehnika izvlačila melankoliju, nije znao u čemu je problem i zbog čega se odjednom melankolija pojavljivala. To je pripisivao tzv. jogijskim bolestima koje se inače javljaju u jednom trenutku čišćenja. Ipak, sanjao je jedan san u kojem mu se pojavila bivša djevojka s kojom je bio prije petnaest godina. Nije imao pojma zašto ju sanja jer je to bila kratka veza i nije bi s njom povezan.
Upitao sam ga sjeća li se barem ičega o njoj? Rekao je da jednom s njom bio kod astrologa i da je imala neki težak položaj Saturna. Pogledali smo kratko njen datum i imala je Saturn u Raku u prvoj kući. On donosi zatvorenost, melankoliju, hladnu majku i teško pokazivanje emocija. Sinhonistički njen položaj je govorio ono što je i Dado imao u natalnoj karti. Kada pogledamo kartu Dade, Mjesec u Jarcu (Saturn-Mjesec- kao i kod bivše djevojke) simboliziraju melankoliju i hladni odnos s majkom. Često na terapijama se pronalazi ova simbolika. Jung  je proučavao astrologiju i tražio je pomoć zapadnih astrologa i jyotisha u Indiji kako bi ove položaje što bolje razumio u praksi.
Ovaj primjer je Dadi ukazivao na to da nije očistio svoj odnos s majkom i on je isplivao pod utjecajem tehnika koje su izbacile ovaj problem. U ovom slučaju san koristi  simboličke slike kroz iskustva koja mogu doprijeti do njega.
Sljedeći san je bio da su mu bolesna jetra koja simboliziraju život, radilo se o njegovoj ogorčenosti na život ili ogorčenosti koju je imala majka.
U trećem snu je razgovarao s doktorom, pojavio se veliki Puni Mjesec, a na drugoj strani, njegova ogorčena majka.  Liječnik je bio arhetip čarobnjaka ili njegov Jupiter koji je bio odličan u njegovoj natalnoj karti koji ga je upućivao na puninu Anime – majke ili Punog Mjeseca, dok je majka u snu bio njegov loÅ¡e postavljeni Mjesec tj. Mjesec u Jarcu ii hladna majka. Dado je u razgovoru pokazivao ogorčenost životom. Kroz razgovor, Dado je shvatio poruku i pribjegavanju racionalnih objaÅ¡njenja koja su bila prilagoÄ‘ena njegovim negativnim stavovima. Tako je okrenuo smjer svog života i točno je mogao primijetiti kada se javljaju emocije ogorčenosti. Mijenjajući hladnoću u pristupu problemima pogotovo u odnosu doÅ¡lo je do napretka. TakoÄ‘er, njegova partnerica je imala sličnu situaciju s majkom. Jasno, kao par nisu mogli odmah mijenjati svoja ponaÅ¡anja, ali njihova veza je dobila na kvaliteti i razumijevanju. Otkrili su da su se skrivali iza hladnoće u smislu: meni ne treba pomoć, mogu sve sam/a koja je karakteristična za spoj Saturna i Mjeseca ili boravak Mjeseca u Saturnovom znakovima. Otkrivanje ovog spoja kako u snovima tako i u natalnom položajima mogu se otkriti suptilni stavovi koji potpuno kreiraju stvarnost. Snovi  koriste razne asocijacije, ali kada se usporede s položajima u natalnoj karti stvari postaju jasnije i očite. To je novi put astrologije  i snova koji je započeo Jung, ali koju ne koriste psihoterapeuti i zato su u velikom zaostatku poÅ¡to se drže znanosti koja je sama po sebi dogmatična. Nažalost, nakon Junga, njegovi nasljednici radi akademskog pristupa njegovom radu, izbjegavali su astrologiju tako da je ovo joÅ¡ uvijek pionirski rad i pristup ovoj temi. Kao Å¡to je Jung proročki rekao da će Zapad pronaći svoju yogu, Jung je svojim velikim korakom prema astrologiji donio novi uvid koji nam daje puno dublji pristup emocijama i viÄ‘enju stvarnosti.

Nikola Žuvela

[/two_third]

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.net

katalog-samozavaravanja-cover1cm1korice-nikola31zuvela_korice_201300jedan-mus-nikola-500pxcover15-12-2016-o-ljubavi-page-001-2