[two_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””]

Jung kaže: “ÄŒovjek je otimao tajnu prirode – Prometejska kraÄ‘a vatre. On se proglasio krivim za nezakonitu intervenciju (kraÄ‘a vatre od bogova), otkrivajući djelić  vjekovne nesvijesti u tamu svoga uma. Tom je kraÄ‘om prisvojio neÅ¡to dragocjeno i uvrijedio bogove. Svatko tko poznaje strah primitivca od inovacija i njihovih nepredviÄ‘enih posljedica, može vidjeti nesigurnost i nemir savjesti Å¡to bi se dogodilo da on slučajno shvati to otkriće….. ÄŒovjek je Prometej koji krade munje s neba kako bi unio svjetlost u sveopću tamu velike zagonetke. Zna da u prirodi postoji značenje da svijet skriva misterij koji je svrha njegovog života i kojeg mora otkriti ”
Svatko tko je upalio u sebi vatru intelekta ili duha u sebi platio je cijenu kao i Prometej.  Adam i Eva izbačeni su zbog samo jednog prijestupa, bez prava na popravak tako je i Prometej zauvijek prikovan na stijeni, gdje mu Zeusov orao jede jetru. Iako se radi o triku jer čovjek kao takav je nesvjestan kao i kod Prometeja, nužnost kraÄ‘e kroz arhetip Trickstera (prevaranta) donosi nam mogućnost paljenja svijetla u tami naÅ¡eg nesvjesnog. Svaki čin osvjeÅ¡tavanja uključuje “pljačku” ili “otmicu” od kreativnog nesvjesnog, u početku od Boga Adam i Eva i drvo života, ili kod Prometeja od bogova. Jung navodi mnogo primjera o ovoj kraÄ‘i u mitovima, ona je nužna za osvjeÅ¡tavanje kao i žrtva koja dolazi zbog kraÄ‘e. Dakle, Å¡irenje svijesti donosi opasnost odnosno mitovi govore o potopu ili uniÅ¡tenju.
„Priča o Prometeju kaže da je on Titan koji se pobunio protiv bogova, pomogao je Zeusu srušiti tiranskog Kronosa, a zatim je prevario Zeusa i ukrao vatru s nebesa kako bi čovječanstvo oslobodio moći bogova.  Prometej je protiv univerzalne strukture, on je za oslobađanje čovječanstva iz ropstva, to je poriv za nadilaskom ograničenja.
Prometejevski duh smo vidjeli u novijoj povijesti Amerike koju je tada Tesla opisao kao zemlju velikih mogućnosti. To je potraga za novim otkrićima. Ipak, kako smo rekli, s posljedicama jer čovjek je intelekt upotrijebio kao i u mitu za uživanje što jača narcizam a onda i stvaranje totalitarizma, jer narcisoidna osoba ne dozvoljava da joj drugi proturječe, ona želi dominirati drugima što stvara kolektivnu težnju za moći, a ona se nesvjesno utjelovljuje u jednom Narcisu koji pokorava sve ostale.
Prihvatiti Prometejevsku vatru jest živjeti i širiti svoju svijest znanjem, uvidom i kreativnošću izbjegavajući kolektiv i razvijati individualnost. To znači svrgavanje starog umirućeg kralja ili napuštanje onog u što si prije vjerovao poput sretnog društva,vjerovanja u obrazovanje.  Takav stav oživljava život.  Cilj je postizanje više svijesti osloboditi sebe od kulture i navika koje koče razvoj.
“Kolektivnost je sama po sebi zlo, kolektivnost bez zla je nemoguća; čak je i najbolja kolektivnost koju smo mogli zamisliti je opaka – u svakom slučaju najstraÅ¡nija dosada, a biti dosadan jednako je zlu.” C.G. Jung
Prometej isto tako simbolizira neurozu koja može procvjetati kada se okrenemo pokušaju napuštanja sprega s kolektivom ili nesvjesnim obrascima što govori njegova razapetost na stijeni. Sukob s Olimpom predstavlja stvaranje osjećaja autonomije, moći i neovisnosti. Ipak, Prometejeva sloboda poput šezdesetih godina hippie pokreta, donio je uživanje u drogama i seksualnosti što je dezorijentaciju. Kasnije, intelekt je potonuo u materijalizam, čovjek se zapleo u carstvo materije  i stvoren je mentalni otrov prevelike racionalizacije s kojom smo okruženi u društvu. Mit ima svoj nastavak, Prometeja se na kraju spasio od mučenja uz pomoć Herakla, što znači da je psihičko otuđenje konačno doživjelo pomirbu s bogovima ili nesvjesnim. To je pridonijelo širenju svijesti i dolaska do naprednijeg stava prema životu. Baš kao i zmija u raju, tako je Prometej čovječanstvu donio dar znanja i svijesti kroz vatru. U nama je Sjena koju simbolizira otvaranje Pandorine kutije koju otvara Pandora ali i Prometej, buđenje svijesti u čovječanstvu. Pandora i Epimetej su donosili odluke bez naknadnog promišljanja a to je bezdušnost i okrutnost, vatra bez tame i vode može biti razorna.
Poput Prometeja, mi smo vezani za stijenu ili osuđeni na ovaj planet, na kojem doživljavamo beskrajne samsare ili obrasce koje pohranjujemo u nesvjesno i ponovno proživljavamo kroz živote. Mit o Prometeju govori o osjećaju beznađa, prikovanost za okolnosti u kojima je svatko okružen od nas, nužnost okrutne žrtve koju doživljavamo kroz zablude i bol.
„Mislim da je Postanak korak prema većoj svijesti, to je jedna vrsta prometejske krivnje: znanjem je bogovima oduzeta vatra. NeÅ¡to Å¡to je bilo svojstvo nesvjesnih božanskih moći sada je rastrgano izvan prirodnog konteksta i podreÄ‘ena je hirovima svjesnog uma. ÄŒovjek koji je uzurpirao novo znanje trpi zbog transformacije proÅ¡irenja svijesti. Izdignuo se iznad ljudske razine svoga doba (‘postat ćete slični Bogu’), ali time se otuÄ‘io od čovječanstva. Bol ove samoće je osveta bogova jer se viÅ¡e nikada ne može vratiti čovječanstvu. On je, kako kaže mit, okovan usamljenim liticama Kavkaza, napuÅ¡ten od Boga i čovjeka. ” Doista, kada čovjek spoznaje viÅ¡e ne sliči čovječanstvu, on je probudio u sebi ono božansko koje je pronaÅ¡ao u materiji ili tijelu u kojem spava bog.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut

[/two_third]