[two_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””]

Kao što sam već u svojim tekstovima obradio razine razvoja partnerstva, malo ću više govoriti o  razvojnim sferama.
Prva razina je istraživanje granice strpljenja muškarca i žene, gdje se utvrđuju prihvatljivi i neprihvatljivi načini utjecaja na partnera. Glavna zamka koju partneri trebaju nadići na ovoj razini je strast koja završava borbom ili svađom. Mogli bismo ovu razinu usporediti s borbom dvaju ekscentričnih partnera koji se međusobno natječu. Jedni i drugi prikupljaju podatke i pokušavaju jedno drugo iznenaditi. Zamka je da takva veza završava iscrpljivanjem. Na Zapadu ovaj model je pravilo, odnosno na ovoj razini ostaje većina odnosa.
Druga razina odnosa je kontakt kako bi se saznala tajnovitost onog drugog. Na ovoj razini, likovi iz bajke ili partneri u stvarnom životu,  pokušavaju doznati tajne svojih partnera unatoč zabrani. Povjerenje je  glavna značajka na ovoj razini. Na ovoj razini odnosa postavlja se pitanje: Može li osoba voljeti partnera znajući to nešto sto on krije? Kada se otkrije tajna, stvara se nepovjerenje prema voljenoj osobi i to je zamka druge razine. S druge strane, može se dogoditi da osoba dobije previše podataka o partneru što isto tako stvara zamku koju zovemo ružičaste naočale. Ovdje ljudi ne žele prihvatiti podatke koje osoba ima o drugoj osobi. Na ovoj razini vještica iz bajki počinje dijeliti neke informacije s braniteljem, a on podatke pokušava zaštititi od opasnosti ili saznanja drugih. Svatko od njih nastoji raspoznati tajne onog drugog. Otkrivene tajne se koriste za ucjenjivanje i mnogi partneri je koriste desetljećima.
Treća razina odnosa, ako partneri dođu do ove faze je tzv. sveta intima koja je skrivena u pričama ili bajkama, skrivena od znatiželjnih očiju jer je povezana sa seksualnošću i senzualnošću. Bajke znaju da je  seksualna energija ustvari jako razvijena energija koja se može usmjeriti na stvaranje i uništenje (Kundalini). Seksualna energija može resetirati stare programe i stereotipe od prije, obnavljajući odnos, ali ga može i uništiti ako se seksualnost krivo koristi. Zato svaki partner mora poštovati etičnost i pravila seksualne energije kako bi se došlo do intime. Ovaj proces transformacije seksualne energije se kreće od fizičke razine, do emocionalne, mentalne razine i završava  na duhovnom nivou. Glavna zamka ove razine je promiskuitet ili želja da se zadovolji samo fizička razina. Na ovoj razini arhetip gejše započinje inicijaciju uvodeći partnera u tajne intimnosti. Dakle, ovo je razina u kojoj partneri u krevetu otkrivaju tajne intimnosti. Zato se u tantri najviše daje pažnja otkrivanju intimnosti, kao i meditaciji kako bi se eros mogao jako dugo održavati u krevetu. Neodržavanje erosa i njegovo napuštanje  kod velike većine stvara želju za moći i posjedovanjem.  Partneri ovu energiju koriste najviše tri godine i nakon toga im dosadi jer u suštini nisu razvili i ne žele razvijati snagu erosa.
Četvrta razina je stvaranje novog života. Ako su prve tri razine usmjerene na međusobno razumijevanje, tada su muškarac i žena spremni za stvaranje novog života. Njihov je glavni zadatak prenijeti duhovno nasljeđe na svoju djecu. U bajkama djeca zrelih roditelja uvijek imaju izvanredne sposobnosti. Na petoj razini muškarac i žena stvaraju stanište ili gnijezdo i poboljšavaju kvalitetu života. Natjecanje kroz posao može biti zamka ove razine. Mnogi sudski sporovi puno su ozbiljniji nego na prvoj razini i spadaju u jedno od najtežih najmučnijih epizoda braka, a onda i građanskog prava. Mnogi brakovi padnu u krize i raspadnu se zbog novaca jer ova razina je novi izazov i stupanj u razvoju u kojem se treba osim erosa kultivirati i sposobnost donošenja odluka.
Šesta razina je duhovna razina, koju su partneri razvijali i na drugoj razini. Ovdje se razvija individualnost i supružnici se iskreno vole, vjeruju jedni drugima, dijele ne samo ljubav već i unutarnje spoznaje koje ih obogaćuju. Znaju da će zajedno prevladati sve poteškoće. Na ovoj razini, supružnici imaju unutarnje iskustvo i tu se stvara stvarna povezanost.

 

[/two_third]