[two_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””]

Današnja potreba za pravdom koja je jako pristuna u svim porama života ustvari je pravda koja završi tako da mnogi veliki zagovornici pravde nemaju dovoljno snage i želje ići do kraja. Tako je prošao Sokrat, Isus, Matija Gubec i svi oni ostali koji su izdani od gomile koja je iskazivala želju za pravdom. Koliko god arhetip Marsa ili junaka je u današnje doba nesvjestan, on vlada trećom čakrom, što znači da čovjek bez hrabrosti ne može doći do ljubavi ili četvrte čakre. Ako imamo čovječanstvo koje anemično ili živi na drugoj čakri, ili hedonizmu, jasno je da takva pravda bez ozbiljne pozadine zašto se boriš ustvari lako izgubi svoju snagu. Sokrat je imao svoj filozofski stav, kao i Isus, to je izgrađeni unutarnji stav gdje čovjek mora u onome što govori biti sto posto. Da biste u tome uspjeli potrebno je shvatiti arhetip Marsa ili junaka.

 Simbol Marsa je klasični “loÅ¡i dečko” astrologije jer se on ustvari veže za “ego”, koji mnogi smatraju nepoželjnim dijelom psihičkog procesa; onaj koji treba biti na kraju civiliziran. On je ustvari Che Guevara koji se nikad nije uspio civilizirati umirući jedino na bojnom polju na kojem živi, to je viÅ¡i aspekt Marsa kojeg posjeduje oko 2 posto ljudi prema jednom istraživanju.

Rimljani su voljeli i Å¡tovali boga osvajača Marsa, sina Jupitera. Grci su ga u mitovima opisivali kao omraženog ratnog huÅ¡kača Aresa, Zeusova sina. Mars je junak božanskih roditelja ali i vladar smrtnih želja. Mars je princip iskonskog Å¡irenja prirode na slikama koje predstavljaju Å ivu, u kršćanskoj kulturi nalazimo ga kao Adama, u egipatskoj kulturi kao Ozirisa. U svim mitovima postoji zajednička nit – ona božanskog roditelja koji stvara fizičko biće-Marsa. Mars je izraz  Božje volje na zemlji, u različitim oblicima. U južnoj indijskoj asrologiji on predstavlja fizičko tijelo Å¡to odgovara spomenutim objaÅ¡njenjima.

 Različiti Marsovi kultovi u različitim oblicima uvijek sadržavaju simbol falusa pa je on nosioc muške energije.

Psihološki gledano, Mars nam omogućuje da preživimo i izrazimo svoju humanost otvoreno i direktno. Mars daje jasnu energiju  koja ide prema cilju, a ne komplicira toliko s osjećajima. U najboljem slučaju, omogućuje nam da budemo otvoreni, a da ne budemo uvredljivi i da se povežemo s drugima tako što ćemo moći izraziti svoje stajalište, a da ne zamagljujemo pravo drugog da izrazi svoje. To je snaga volje i samoodređenje, želja za iskustvom života i pokretanjem aktivnosti.

Mars kao arhetip posjeduje sposobnost borbenosti, ambicije, samoodržanja (volje i sposobnosti preživljavanja) i dobivanja onoga što želite. Mars je personifikacija Yang energije, muške i seksualne energije. To je energija za natjecanje, pogon, ego i poduzimanje akcije. Mars je energija koju koristimo kada projiciramo sebe i svoju osobnu snagu u svijetu. Mars fizički odgovara mišićima, krvi (posebno crvenim krvnim stanicama), glavi, simpatičkom živčanom sustavu, muškom urogenitalnom sustavu, upalnim procesima i nadbubrežnim žlijezdama. U vedskoj medicinskoj astrologiji također nalazimo korespondenciju s koštanom srži. Marsova energija ratnika također djeluje kako bi ojačala obrambenu energiju ratnika našeg imunološkog sustava. Pruža energiju za prevladavanje naše neaktivnosti i nedostatka kretanja prema naprijed. On nam daje nagon za postizanje ciljeva u našem osobnom i profesionalnom životu.

U susretu s Venerom ona dobiva prednost i Mars postaje nezdrav, letargičan, obuzdan i uguÅ¡en.  Mars postaje prividno drag i tako potiskuje svoje prirodne instinkte. Na kraju potisnuta i razjarena energija Marsa izbija u napadima bijesa, nasilja i agresije. Ipak, na kraju procesa svaÄ‘e ova dva planeta jedino Venera pročišćava primitivnu energiju Marsa i omogućuje nam život u ‘civiliziranom’svijetu, ali svaki za sebe treba biti jasnije izražen i trebali bismo svjesno biti svjesni obje energije. To je paradoks. Kad jedan arhetip dominira drugim, rezultat je neprimjeren. Za psihičko zdravlje mora se održati ravnoteža.

Ljutnja se često javlja zato Å¡to se predugo čeka da se neÅ¡to razjasni – kako u sebi tako i u odnosima. Mars ili ljutnja je ‘inicijacija’, kad se i sami naljutite, trebate gledati na inicijacijski izvor bijesa, a ne na njegovu sadaÅ¡nju manifestaciju. Na ovaj način vam može biti jasno zaÅ¡to ste bijesni, a zatim bijes preusmjerite u bolju svrhu. Mars nikada nije izvor bijesa, već je sredstvo kojim se on izražava. Stoga izvor i sredstva trebaju biti jasno definirani kako bi se Mars mogao plodno izraziti.

Značenje junaka ili Marsa

Arhetip junaka predstavlja proces svladavanja prepreka za postizanje odreÄ‘enih ciljeva. U mitovima je herojev cilj često pronaći blago, spasiti princezu ili vratiti se s eliksirom života.  Sve su to metafore za psiholoÅ¡ko putovanje radi vraćanja istini  – ono Å¡to je Carl Jung nazvao procesom individuacije. Jung kaže “Glavni podvig junaka je svladati čudoviÅ¡te tame: to je dugo očekivani i očekivani trijumf svijesti nad nesvjesnim.” NaÅ¡i mediji slave arhetip junaka. Svaki film o superherojima (Osvetnici, Liga pravde), epska avantura (Ratovi zvijezda, Gospodar prstenova) i dramski romani o junacima. Junak je neshvaćen. Biti heroj smatra se plemenitim – znakom muÅ¡kosti („pravi muÅ¡karac“). Ipak, arhetip junaka predstavlja napredni oblik dječje psihologije. Iako predstavlja vrhunac adolescentne faze razvoja, herojski je arhetip joÅ¡ uvijek nezreo. Arhetip junaka pomaže muÅ¡karcima da dosegnu punu zrelost. Sjena svakog junaka je kukavica koja je paralizirajući strah, ali i gorivo da se krene dalje. Mars ili junak sam je faza odrastanja koja zavrÅ¡ava u jednom trenutku kada se prihvati odlučivanje i samostalnost. Tada njegovo djelovanje zavrÅ¡ava.

[/two_third]