Negativne jezgre u nesvjesnom su pokretači negativnih razmišljanja koja sačinjavaju 80% negativnih stavova koje izgovaramo tijekom dana.

Negativna jezgra se sastoji od:

  1. Roditeljskog odgoja (arhetipovi)

  2. Negativnog odgoja društva kroz obrazovanje tzv. socijalizacija.

  3. Nagona tijela koji nam šalje informacije ili impulse o strahu i ljutnji kada to u većini slučajeva nije istina.

Ukratko, to su naučeni životinjski refleksi korišteni u lovačkim društvima.

Kada želimo nešto promijeniti, u nama se javljaju spomenuta tri aspekta kao protivnici promjene.

U zaljubljivanju biramo roditelje i njihovu disfunkcionalnu ljubav. Društvo nam uvjetuje standarde koje osoba treba zadovoljavati poput posla ili obrazovanja što je ustvari filter kroz koji zahvaćamo stvarnost, a nagoni nas tjeraju ili na strah ili na zadovoljavanje seksualne potrebe.

Pošto se radi o trostrukoj igri ega, svaki pokušaj promjene zahtjeva meditativnu razinu, podsvjesni rad s obrascima kroz afirmacije ili nešto slično i neprestani razgovor s partnerom i suprotnim spolom kako bi polaritete što bolje shvatili.

Promjenama pristupamo kroz trostruki filter odnosno strah od istine je u svakom čovjeku ogroman i trudimo se svim silama biti u pravu. Najveći strah čovjeka jest strah od gubitka ega koji branimo neprestanim pobunama u kojima nastojimo biti u pravu. Radije stigmatiziramo druge nego što ih imamo potrebu razumjeti.

Promjene su moguće kada smo emocionalno zreli i tada dolazi  do fizičkih promjena poput produbljivanja disanja. Oni koji emocionalnu promjenu dovode u pitanje obično plitko dišu, životni stavovi bazirani su im na strahu i afektivno se brane od meditacije i psihologije. Ukoliko pažnju o odnosu ili našem životu stavimo na razumijevanju kao glavnom principu u odnosu, onda stavljamo osobu na prvo mjesto, a ne više svoje projekcije od kojih pokušavamo skrojiti smisao života.

Nikola Žuvela