Jung je istaknuo da nas znanje o ego-osobnosti često zbunjuje kada započinjemo samorazvoj jer sadržaji ega nemaju veze sa samorazvojem pošto ono što zovemo samorazvoj, u odnosu na ego je potpuni mrak.

Ego zna samo svoje sadržaje, ali ne ostale sadržaje duše koje moderno zovemo nesvjesno. Ljudi mjere samospoznaju po tome što je prosječna osoba u  društvenom okruženju iako ta osoba nema puno shvaćanja o stvarnim psihičkim činjenicama koje su najvećim dijelom skrivene od njih. U tom pogledu, psiha se ponaša kao tijelo, odnosno sve ono što radi naš mali mozak u našem tijelu tj. pokreće autonomni rad naših organa, mi o tome ne znamo puno i to nam je nepoznanica unatoč tome što on pokreće rad svih organa.
U procesu individuacije, jedna od početnih zadaća je razlikovati ego od složenih procesa nesvjesnog, posebno kada govorimo o sjeni, animi i animusu.

Snažan ego teško se objektivno nosi s drugim sadržajima nesvjesnog, bez poistovjećivanja s njima.
Budući da ego sebe doživljava kao središte psihe, posebno teško odolijeva s identifikacijama sebe. Snažan ego koji je dobio svoje postojanje i bio prvi u hijerarhiji, sada mora u ovom procesu biti podređen. To je problem sa Zapadom koji želi biti na vrhu lanca, ali da bi spoznao mora biti podređen, pa često to uči kroz dolazak izbjeglica i terorističke napade u kojima se osjeća nemoćan. U vezama snažan ego se poistovjećuje s spolom u kojem je rođen, ali je onda isto tako poistovjećen s drugim spolom u svađama. Muškarac postaje histeričan, a žena opsjednuta Animusom, u svađi s muškarcem sudi i ulazi u retoričke odgovore.
Promjena se može pokrenuti na dva načina: asimilacija ega od strane nesvjesnog kojeg onda ego stavlja u podređeni položaj; ili asimilacija Jastva prema egu, kao da se sada okrenete religijskom putu i predajete se molitivi i Bogu. U oba slučaja rezultat je inflacija, odnosno dolazite do određenih nestabilnih faza koje mogu izgledati kao poremećaj osobnosti jer ego se rastvara pod tim utjecajima sve dok ne postane dio unutrašnjosti u njegovoj službi u kojoj ego shvaća da Jastvo kordinira sve oko njega. Onim ljudima koji su započeli, ovaj proces prihvaćanja ljubavi je jasan, ali onima kojima nije, ovo je samo nerazumljiva intelektualna poruka. Što prije počnete, biti će vam lakše.

Nikola Žuvela

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.net

katalog-samozavaravanja-cover1cm1korice-nikola31zuvela_korice_201300jedan-mus-nikola-500pxcover15-12-2016-o-ljubavi-page-001-2