Ukoliko svoje namjere usmjerimo na nesvjesno ili ono što je u nama slijepo, što osjećamo kao žudnju, možemo vidjeti od kuda dolazi svi naši problemi.

Pokušajte vidjeti da ono za čime žudite i nije čežnja za partnerom već umišljaj uma kojem podliježete jer kad ste u vezi, orijentirani ste na sebične ciljeve koje, ako ne dobijete, kažnjavate partnera za neučinjeno, nalazeći mu pregršt primjedbi. Naš ego je neprestano gladan i žedan, okrećemo se partneru od kojeg se želimo nahraniti. Kako ne možemo razumjeti da smo mi u roditeljskim ulogama koje stvaraju ego i patnju? Otiđite u park i pogledajte drvo i vidjet ćete da mu je potrebno jako malo zemlje da bi živjelo i tako visoko raslo, a naš ego je tako mali i treba mu toliko toga da bi bio zadovoljan, a uvijek je čangrizav. Živimo neprirodno, stvorili smo uvjerenje, kao i u ljubavi, da nam treba jako puno. Zrelom čovjeku i dubokog srca, pogled na svijet izaziva buru ljubavi, dok mali čovjek oboružan strahom, pohlepom, uzima sve više i pada sve dublje.

Kad nas promatraju druge kulture, kažu da smo čangrizavi, stisnutih vilica, otuđeni i ljuti. Dakle, mi biramo u koga ćemo se zaljubiti, pa čak i lakše dolazimo do zaposlenja od ostalih kultura, ali pomisao na slobodu nas razara jer ego je navezan na roditeljske uloge u kojima dobiva pažnju od njih i za to ne mora ništa činiti. Zaljubljenost je želja za roditeljskom ljubavlju, u kojoj ležimo i dobivamo sve ono što su nam roditelji davali. Čežnja je slijepa navika koja ne mari za zdrav razum.

U odnosima često navodimo partnerove pogreške jer nije zadovoljio ono za čim čeznemo, a svijet oko nas nam služi upravo da ostvarimo ono što smatramo da je vani, a ustvari je u nama samima. Od tuda dolaze i problemi koje imamo na poslu, pokrećemo se sebičnošću, a očekujemo razumijevanje. Više razumijevanja svojih ciljeva, donosi blagostanje. Tada možete razumjeti i partnera. Ako objasnite svoje namjere, što želite, a što ne želite i partner će shvaćati jasnije vaše potrebe. Ako sjedite i mislite, a pritom ste neodlučni, kako vas partner može razumjeti? Zen i istočna filozofija, a na Zapadu Gestalt terapija, veliku pažnju pridaju promatranju. Sve probleme možete u partnerstvu riješiti promatranjem jer želite ono slijepo i nesvjesno, osjećate žudnju koja vas pretvara u robove nagona, a tako ćete teško doći do ljubavi i razmjevanja. Stalna vježba uma, tako da promatramo problem iz više uglova, donosi plodno tlo na kojem vi čistite i sadite ono što želite biti. 

Nikola Žuvela

Narudžbe knjiga, cijena 90>kuna: nikola@vedski-jyotish.net

 

katalog-samozavaravanja-cover1cm1zuvela_korice_2013korice-nikola31