Jyotish i Ayurveda smatraju da imamo tri doshe ili tipa ljudi:, Vata, Pitta i Kapha, svaki ima primarnu sezonu u kojoj je uneravnotežen.  U ljeto, Pitta može dati previše vrućine, a time i neravnotežu.  Pitta je energija probave, asimilacije i transformacije.  Pitta se sastoji od vatre i vode.  Kako bi spriječili da vatra ne bijesni i bude izvan kontrole, ovdje su neke metode kako možete balansirati Pittu tijekom ljeta.

 1. Izbjegavajte prekomjerno naprezanje tijekom sredine dana.  Pitta dosha dobiva najviše neravnoteže od 10 do 14h (poznato kao pitta vrijeme).  Važno je ne pretjerati tijekom tog vremena.  Pokušajte ne biti previše na suncu jer ono jako povećava pitta energiju.

2. Jesti oštru hranu kao što su luk i češnjak, dodatno će pogoršati kvalitetu pitte.  To može uzrokovati da se govori više oštro i kritički.  Chili, agrumi, alkohol i ocat, također će stvoriti više upalnih stanja.  Oni će stvoriti višak topline u tijelu. 

 3. Pitta ljudi uživaju biti vođe.  Pitta vlada uspjehom i najbolji su u onome što rade.  Međutim, njihova žestoka natjecateljska priroda, čini im više zla nego dobra.  Za balansiranje pitte tijekom ljeta, izbjegavajte natjecateljske turnire i utakmice ili gledanje istih.  Umjesto toga, stavite naglasak na prijateljskim natjecanjima.  Oduprite se iskušenju da raspravljate i dokazujete svoje stavove pod svaku cijenu.

4. Osobe s jakom Pittom osjećaju da je informacija moć. Oduprite se iskušenju da idete na kasnonoćno pretraživanje interneta ili se zadubite u svom istraživanju u ponoć.  To otežava pitta doshu da dobro funkcionira. To stvara hiper-kiselost, a današnja civilizacija je prepuna takvog načina života što se u konvencionalnoj medicini uopće ne dovodi u kontekst uzroka zloćudnih bolesti. Ayurveda smatra da sve što unosimo u sebe, bilo hranu ili informaciju, mora biti probavljeno.  Tijelo treba odmor da pravilno probavi hranu kao i njegove analitičke uvide.

Nikola Žuvela

jyotish