Često govorim o dijagnosticiranju problema, a manje o praksi. Evo jedna jednostavna praksa koja, iako je lagana od vas traži veću angažiranost. Patanjđalijeva ili budistička praksa jedno je od oruđa  za oslobađanje, tim više ukoliko ste dubinski shvatili ovu filozofiju a ne samo kroz mehaničke radnje.

 Ako je vezanost uvjetovani faktor, onda će nevezanost biti faktor oslobađanja uvjetovanosti, a to znači da suprotno razmišljamo od uobičajnog i da misli usmjeravamo na nezavisnost kao i na činjenje nezavisnih koraka. Ako vas očekivanje vodi u patnju, onda će vas neočekivanje voditi u stanje bez patnje.

Ako ljutnja stvara pakao u vama, onda će suosjećanje kreirati raj na način da mislimo o svim bićima da oni imaju svoje zadatke i da ono što im se dešava je najbolje za njih da prođu kroz ta iskustva. Dakle, kakav god da je proces nevolje, obrnuto će biti proces sreće. Oslobađanje, uvjetovanja znači da ste razumjeli čitav čvor navezanih događaja, fenomen koji stvaraju privid da se radi o odvojenim problemima, ali ustvari se radi o promjeni stajališta prema istoj stvari. Cijeli proces joge je razumijevanje složenih čvorova i njihovo odvezivanje, oslobađanje uvjetovanja. To nije preduvjetovanje, zapamtite. To je jednostavno uklanjanje uvjetovanja. Ako bi to bilo preduvjetovanje, onda biste opet postali rob svojih navika, ili novi tip roba i novo utamničenje.

Ljutnja je uvjetovanje, ona je naučena. Psiholozi kažu da je to naučeno, to je programirana stvar.  Društvo vas uči tome. Postoje čak i sada društva koja se nikada ne ljute, male plemenske zajednice koje još postoje, koje nikada nisu upoznale nikakvu borbu, nisu ratovale. Psiholozi kažu da su ljutnja i mržnja naučene, dok je ljubav prirodna emocija. Čak u Indiji, ima drevnih plemena u kojima ne postoji nadmetanje. Naravno, oni ne mogu biti vrlo napredni, po našim mjerilima, jer naš napredak može jedino biti kroz nadmetanje. Oni nisu konkurentni. Zato što nisu konkurentni, oni nisu ljuti, nisu ljubomorni, nisu tako ispunjeni mržnjom, nisu nasilni. Oni ne očekuju puno, a s onim šta god da im život da, osjećaju se sretni i zahvalni. Dakle, pokušajte djelovati i misliti suprotno od onog uobičajnog na način da sebe zamislite kako gledate problem kao osoba sa strane i pokušajte vidjeti kako bi drugačije mogli riješiti taj problem. Ako ste tužni radite na suosjećanju jer tako ćete se maknuti iz centra ljutnje i sebe dislocirati prema cjelini, tada ćete svoj problem vidjeti drugačije. Bitno je raditi drugačije i onda promatrati sebe, tako ćete vidjeti drugačije perspektive.

Nikola Žuvela

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.net

katalog-samozavaravanja-cover1cm1korice-nikola31zuvela_korice_2013jedan