Sloboda za Indijanca je najvažnija. Za vrijeme genocida Zapadnjaka nad Indijancima u Sjevernoj Americi, u zatvorima bi kratko živjeli tj., brzo bi umrli jer im je sloboda najvažnija.  Kada su ih protjerali u rezervat potpuno su uništili njihovu kulturu i od tada ta kultura više ne postoji. Zapadnjaku oduzmeš slobodu, kontroliraš ga gdje će se kretati, njega to ne pogađa, on je u duši rob.

On sluša svoj Superego ili autoritet jer nema svoje ja, nema svoje mišljenje, on sluša jednoumlje. Zato većina Zapadnjaka ne iskusi život jer su okruženi mnoštvom pravila dobivenih od autoriteta. Lišeni su pravog života, pošto im je sigurnost na prvom mjestu. Zapadnjaku je sloboda otići do birtije, malo voziti bicikl, gledati utakmicu, pravog života mu ne fali, njegov život je dosada. Njemu je u zatvoru odlično. Ima puno blještavih reklama koje mu daju lažni osjećaj raja, zadovoljan je igračkama koje kupuje preko kartice i voli da mu je stvarnost servirana tako da on danas ne mora misliti. Država najavi da će ga pratiti, njemu je svejedno, on uopće više ne razumije što je stvarnost.

  K.N. Rao, najpoznatiji jyotish savjetnik, kada je prvi put došao predavati u Los Angeles osamdesetih godina prošlog stoljeća, nije mogao vjerovati kako su ljudi nezainteresirani za znanje. Od tada više nikada nije kročio na Zapad. Dakle, Zapadnjak uopće nije svjestan kako to izgleda, on je ravnodušan, a kada je čovjek ravnodušan, upravo to je najveća bolest čovjeka.

On ne razumije da Indijanac cijeni slobodu više od stvari i udobnosti i zato su ih Zapadnjaci zvali divljaci. Njegova spojenost s prirodom je prirodna, a Zapadnjaku je neprirodna, tako da Indijanac zna da ako je došla bolest, nešto nije u redu s njegovom prirodom i poduzima akcije za sprečavanje, dok, narcisoidni Zapadnjak ne vidi da je išta krivo s njime već se pojavio virus s kojim on nema veze.

Za sada ne vidimo da je Zapadnjak išta naučio od ove situacije, osim da mora više prati ruke i držati razmak.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik