U prošlom stoljeću, astronomi su otkrili da ekspanzija svemira ne posustaje. Istraživanjem su došli do zaključka da se svemir širi zbog tamne energije. Da ne duljimo, ono što širi svemir jest energija vakuuma koji je ustvari najveći misterij.

 Materija zauzima prostor i giba se u njemu dok ju prostor sadržava. Ipak, MATERIJA je more energije koje je bit prostora i vremena. Ta energija je ustvari uzrok elektromagnetskih, gravitacijskih i nuklearnih sila i polja, kao i materije. ŽIVOT se razvija kao i sam svemir u ritmu plesa iz polja koje zovemo vakuum, a to je ona praznina koje se najviše bojimo, kako u meditaciji tako i u znanosti. David Bohm, je rekao da veliko more energije mnogi fizičari niječu jer su poput riba nesvjesni vode u kojoj plivaju i fokusiraju se isključivo na objekte u ‘moru’, što će reći materiju.

 Svemir je more energije, ali i mali val na površini nezamislivog prostranog oceana. Kod starih Indijaca, ‘akasha’ ili spomenuti vakuum ili more energije je prvi uzrok svega. Tantra kaže da je to proces koji služi oblikovanju svemira kao valovi u prostoru. Svjetlo i zvuk su jedno i postoje prije stvaranja. Sve dok prostor, ili tzv. ‘akasha’, nije stvorena, pitanje je ‘gdje’ ne postoji.

Isprazniti um od sadržaja

Prostor je mjesto za svjetlo i zvuk. Mnogi fizičari se protive tome da mistici i znanstvenici govore o istom, ali to je kao da dijete drži svoju igračku i misli da je njegova i da je nitko prije njega nije vidio. Stvarni prostor kojeg vidimo u stvari je u umu, bilo da se radi o nekim dijelovima indijske filozofije ili novijih teorija u fizici koji govore o hologramu. Pravi vakuum ili susret svijesti i materije, ispražnjen je od sadržaja, to je prazna svjesnost koja se može osjetiti svakodnevno u sadašnjosti, bit je samo u tome da je potrebno um isprazniti svakodnevno od sadržaja. Čitava bit zena nije u religiji i vjerovanju već u iskustvu Praznine (Śūnyatā).

Nikola Žuvela

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.net

katalog-samozavaravanja-cover1cm1korice- Nikola3[1]jedan žuvela_korice_2013