Neki znakovi su skloni ugnjetavanju po svojoj biti, a neki su skloni vršiti represiju na druge. Jung je rekao da oni koji su bili mučeni često kasnije muče druge. Iako je moguće da se prožive oba ova polariteta u ovom životu, često to nije praksa jer to bi značilo da znak mijenja svoju bit. Ono što možemo jest dovesti sebe u stanje da smo svjesni vlastitog djelovanja i na taj način se sprječava spomenuto ponašanje. 

Psihoterapija je ovo stanje malo ljepše opisala kroz kompleks veće vrijednosti u kojoj se osoba postavlja iznad drugih iz straha da sama ne bude u stanju da je drugi ugnjetava ili kompleks manje vrijednosti u kojem sebe stavljamo na drugo ili treće mjesto, ali time smo oslobođeni donositi bilo kakve odluke. Zato se kaže da naivni podržavaju zlo jer ne čine ništa ili odabiru manipulatore u odnosima ili u životu. Primjer su nam mnogi narodi koji su skloni manipulaciji poput naroda Afrike. 

  Primjerice, kada je Lav ugnjetavan, on će to strahovito teško podnijeti i sklon je pasti u depresiju, dok će Riba ili Rak lakše podnijeti ugnjetavanje, ali ga i teže provoditi jer za to moraju postojati ostale konstelacije. Isto je tako i u ljubavnim odnosima. Ako smo u jednoj vezi ugnjetavali partnera, u drugom životu ćemo proživjeti ugnjetavanje poput znaka Raka. Bik će težiti formi, poštivati će zakone, a najviše će mu se svidjeti osobe koji imaju u sebi manipulativne sposobnosti. Blizanci zbog nedonošenja odluka biraju autoritativne partnere koje onda ostavljaju u većini slučajeva pod izlikom da je partner autoritativan. Vatreni znaci su skloni vršiti kontrolu, ali da bi se vršila kontrola netko mora biti na drugoj strani koje sklon da ga se kontrolira.
S druge strane, postoje karmičke povezanosti između partnera i smrtnih slučajeva u koje ne moramo vjerovati, ali osiguravajuće kompanije dobro znaju da, kada otiđe jedan partner, da će vrlo brzo otići i drugi. Karmički gledano, fragmenti duše ili onoga što moraju odraditi partneri, odlazi s dušom koja umire, pa duša koja je ostala ovdje, uskoro i ona mora otići zbog toga jer više ne postoje fragmenti koji odgovaraju vašoj osobnosti i jednostavno razmjena s drugima je formalnog karaktera.

   Ipak, razina svih znakova kako se dižu u svjesnosti daju bolju kvalitetu. Vodeni znaci koriste svoju vještinu tako da se približe partneru nježnošću s kojom parntera malo pomalo ako je vatren otupe i partner tada puno više može dati što vodeni znak dobro razumije. Vatreni će biti uporan, djelovati će dok osoba ne popusti. Vatra je često nasilna, ali ljubav u sebi nosi određenu silu koju nekada zovemo ljubav, a nekada je neprestano zvanje partnera maltretiranje. Zemljani znaci znaju da svi živimo od sigurnosti, kada osvijesti svoj princip zna da postoje osobe kojima je sigurnost jako bitna i koja im  daje osjećaj prepuštanja. Zračni znakovi uspostavljaju komunikaciju, koriste smijeh, dijele informacije i na taj način dobivaju simpatije suprotnog pola.

Bit je razviti sve elemente jer tada se događa ona prava svjesnost i samorazvoj koji nam omogućuje da parove suprotnosti ne moramo ostvarivati kroz partnerske odnose već u svojoj unutrašnjosti, poput meditacije, pronalazimo ove elemente ujedinjene ili kako bi rekla alkemija, ponovno steći svoju cjelovitu prirodu znači u sebi pomiriti suprotnosti, nadići dvoj­nost kroz alkemijsko vjenčanje dvojnosti u sebi.

Nikola Žuvela

jyotish sajvetnik i terapeut