Često kada nam se želje ne ispune, nastaju frustracije, ali gdje one završavaju?

One se spremaju u kolektivne spremnike koji se aktualiziraju pomoću teških konstelacija. Indijska filozofija te spremnike zove alaya, budhisti bhavanga sota (nesvjesni tok), a Jung kolektivno nesvjesno.

 Uglavnom, potiskivanje naših misli i frustracija se gomila u spomenutom spremniku i mora pronaći put u naš svijet. Ipak, često se zaboravlja da su spremnici ujedno i inicijacijski procesi koji nas, s jedne strane pritišću, a s druge nas vode u razjašnjenje problema. Ipak, mi obično mislimo da su stvari jednodimenzionalne, ali one su višeslojne, kao i san kojeg sanjate jer mi vidimo jednu poruku, a san se pokazuje u više razina. Osim što objašnjava neki problem, san nagovještava buduće događaje, ali prenosi poruku i drugima pogotovo ako se radi o grupi pred kojom se tumači san.

Objasnit ću kako je doživljaj frustracije poziv na osvještavanje tamnog arhetipa.  Primjerice, arhetip Anime utjelovljuje majku ili Mjesec koji se može nalaziti u Škorpionu. To znači da će majka izvršiti snažan dojam na dijete, a snaga dojma je ovdje tako jaka samo zato da se osoba može izboriti za sebe i kroz cijeli život tražiti način kako da se oslobodi neugode u odnosima u kojima dominira iz neznanja, ali s druge strane, radi na tome kako bi osvijestila tu neugodnost. Arhetip Anime je ovdje neugodan jer iza one svijetle strane koju smo očekivali dobiti od majke, postoji i ona tamna strana koja se odražava na način da majka dominira nad djetetom. Kada osoba odraste, ona isto kontrolira u odnosu, ali doživljava razočarenje i polako, ali sigurno taj osjećaj iscrpljuje osobu i ona počinje istraživati, traži pomoć i kroz jedan dugi životni proces osvještava svoju emocionalnu ovisnost što znači da je ovaj aspekt pomagao osobi da se osvijesti.

Arhetipovi se nalaze u riznici nesvjesnoga, a frustracija je već utjelovljena u arhetipu, položajem planete u znaku, ona izlazi na vidjelo i dobivamo situaciju koju zovemo problematičnim odnosom, u ovom slučaju s mjakom koja će kroz bolan proces frustracije i sukoba mnogih projekcija na partnera, doživjeti osvještenje, a ono traje tokom cijelog života.  Oni koji to misle rješiti na brzinu, znači da ne poznaju ovaj unutarnji proces i olako shvaćaju dubinu našeg bića.

Nikola Žuvela

Narudžbe knjiga, cijena 90kuna: nikola@vedski-jyotish.net

katalog-samozavaravanja-cover1cm1zuvela_korice_2013korice-nikola31