U hinduističkoj tradiciji i jyotishu, zimski solsticij je počeo 21.12. i ima puno veću važnost za našu kršćansku povijest i astrologiju a manje za indijsku astrologiju. Naime, kršćanstvo je u počecima bilo jako obojeno astrologijom pa čak je malo poznato da je Božić proslava rođenja Nepobjedivog Sunca koji je zamjenjen Božićem nakon priznanja kršćanstva kako bi se napravio kompromis s rimskom religijom. Crkveni oci izabrali su 25. prosinca zato što je to već bio blagdan rođenja boga svjetlosti koji se dugo slavio, a njegov sadržaj uvelike je odgovarao poruci koju je Isus donio svojim rođenjem, ali i riječima “Ja sam svjetlo svijeta!”. Spuštanje Sunca i ponovno dizanje Sunca prvi kršćani su simbolički prikazivali kao križ koji puninu doseže 25.12.
U zimskom solsticiju (najkrači dan u godini) Sunce dolazi u najnižu točku i započinje ustvari svoj rast i izlazak iz podzemlja ili preporađanja svijesti. u Rimu se slavio  Saturn, koji će na zadnji dan ipak biti poražen od svjetlonoše Jupitera, dok se u Egiptu  zimski solsticij slavio 12 dana ili 12 zodijačkih znakova. Također, zimski solsticij je slavljen u poljoprivredi  jer to je bilo vrijeme poznato kao vrijeme klijanja.

Simbolički zimski solsticij je izlazak iz Saturnove preobrazbe i početak stvaranja svijetla svijesti ili onog što zovemo svjesnost.

U Indiji se zimski solsticij zove Deva -Yana (put bogova), a ljetni započinje sa Pitri – Yana (put predaka). Deva –Yana se odnosi više na duhovnost i put pustinjaka jer je Sunce simbolički duhovni put, pošto je povezano s rastom, dok Pitri Yana predstavlja put ljudi, obrede, te odnose prema precima.

Pitri -Yana je prisutna kada Sunce opada, tada se stvara krug rađanja – samsara i sve ono što donosi nesretne situacije u životu. Kada ne rastemo u svjesnosti onda radimo pogreške, padamo i uplićemo se sve dublje u samskaričke krugove rađanja.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut