Svijest ima dvojaku prirodu. Ona osvjetljava, ili razotkriva, poput svjetiljke što rastjeruje tamu tako da se predmeti mogu vidjeti. Svijest osim toga spoznaje predmete utoliko što ih bar registrira, čak i kad ih valjano ne raspoznaje.

Svijest nije sazdana od stanica, atoma ili čestica, nego od trenutaka. Svijest oblikuje materiju i to zato što naš okoliš strukturiraju naša djela, ili karme, motivirana sviješću. Skupljeni utjecaj karmi mnogih bića oblikuje i sam svjetski sustav u kojem obitavamo.
Primijenimo li to učenje o supstancijalnim uzrocima i međuzavisnim preduvjetima na začeće, vidjet ćemo da supstancije oca i majke, jajašce i sjeme, djeluju kao supstancijalni uzroci djetetova tijela, te kao međuzavisni preduvjeti uma. Posljednji trenutak djetetove svijesti o ranijem životu, djeluje kao supstancijalni uzrok svijesti u trenutku začeća, a osim toga i kao međuzavisni preduvjet tijela.

No, uklanjenje karmičkih obrazaca nekada, ali vrlo rijetko može ići drugačijim putem. Jedan slabo poznati put u tibetanskom budizmu u svrhu podizanja svjesnosti se služi tehnikama koncentriranja koje stvara unutrašnju toplinu, takozvana Moćna žena (ili Tumo, na tibetskom jeziku), koja se središnjim kanalom uspinje sa svog glavnog sjedišta u solarnom pleksusu. Ta unutrašnja toplina tali bijeli sastojak u spletu kanala u tjemenu (Kotaču velikog blaženstva). Metaforički gledano, taj esencijalni bijeli sastojak uspoređujemo s Mjesecom, te ga zovemo umom prosvjetljenja, a u stvarnom životu donosi radost mudrosti.  Taj se bijeli sastojak tali, pa se spušta u središnjem kanalu, i tako postupno stiže do kanalskih kotača grla, srca, pupka i tajnog dijela tijela, u prijevodu doživljavamo najuzvišeniju radost. Za ovaj put praktikant treba družicu. Dakle, ovaj put se sastoji od odnosa muškarca i žena i ovo je inače i smisao veza jer i u psihoterapiji muškarac i žena trebaju jedno drugo kako bi svoje supstancije tj. komplekse, osvjestili kako bi mogli sazrijeti u ljubavi. Jung je u svojoj psihoterapiji više govorio o tom putu mističnog sjedinjenja i potrebi da se kroz odnos muškarca i žene osvijeste unutarnji Animus i Anima i na taj način da čovjek dođe do cjelovitosti kao jedinom cilju zbog kojeg postoji. Takav put je slabo poznat u tradiciji lamaizma, a više je poznat u tantri, no ne onoj Zapadnoj koja je samo još jedan oblik dekadencije.

Trinaesti Dalaj-lama pokrenuo je istragu koji su lame autentični, i pritom ih pozamašan broj i istjerao, no ipak je u slučaju oca Serkona Rinpochava i Tabunga Rinpochava, napravio iznimku. Tako je i službeno priznao njihove izvanredne sposobnosti i posebno pravo da tantru prakticiraju s družicom. To znači da su oni zahvaljujući tome došli do nekih dubljih iskustava. Svjesnost je nešto što slabije poznamo jer ona nije ograničena samo na ono što vidimo već koliko smo integrirali u sebi emocije, nagone, intelekt i fizičku razinu.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut