Kada vizualiziramo arhetipske slike i stavljamo ih na mjesto onoga što mi zovemo stvarnost, jasno je da dolazi do transformacije onoga što promatramo jer ono što vidimo samo je odraz arhetipova i njihove snage. Čovjek opsesivno vjeruje da je ono što vidi istina.  Viđenje arhertipova u sebi predstavlja alkemijski proces kao metafora transmutacije u kojoj se nečista duša mijenja u savršenu dušu.

Velika je zabluda onoga što mi mislimo da jesmo. Arhetipovi poput Anime podsvjesne žene u muškarcu i Animusa podsvjesne slike muškarca u ženi,  koje kroz vizualizacije možemo koristiti, uvelike mogu promjeniti značenje muško ženskih odnosa, ali mi ovo ne smatramo ozbiljnim, pa su nam ljubavne veze opterećene teškoćama gdje smo potpuni strani sami sebi.

Ono što vidimo samo je jedan mali dio onoga što iz sebe projiciramo, pa je imperativ svakog od nas da spoznamo i okrenemo se svojim projekcijama stvarnosti u kojima se skriva prava bit stvarnosti. Naime, kada bi muškarac htio biti više žena u pogledu osjećaja i obratno, kada bi žena mogla osvjestiti muškarca, riješili bi se tiranije onog drugog u nama. Svaki čovjek koji nema sređene odnose pati za onim drugim u sebi. Nek omete se toga riješiti. Odluke da se ne bavite više odnosima doista su površne jer to je nemoguće. U rečenom kako ćete to učiniti svatko od vas samih mora to otkriti, ali jedino s čime se bavite jest spoznaja ovih polariteta. Priče o jednoj ženi da je samo žena, kao i muškarac da je muškarac su glupa, ali na njima se dobro zarađuje. Prijeći na drugu stranu, velik je otpor jer se susrećete s onim što zovete zlo. Tlo je ono što ne poznajete, a to je drugi pol u svakome. Za ovaj prijelaz potrebna je velika senzibilnost da bi se shvatila bit, ali ako vas zanima što je prosvijetljenje onda je to spoj muškog i ženskog.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut

 

Nikola Žuvela