Mars stvara strast ako ga imate u sedmoj kući, privlačenje impulzivnih partnera prema kojima ćete osjećati strast, ali istodobno ćete se s njima svađati i lako možete prekinuti zbog rečenog.

Često se ove veze favoriziraju u mnogim ženskim časopisima jer se baziraju na strasti, ali malo kada se govori da ove veze završe u stupcima crne kronike. U kućama seksualnosti loše postavljen Mars donosi i silovanja. Žalosno je što su mnoga silovanja prešućena. Često na savjetovanju otkrijemo tu traumu, ali nekada se i prešuti zbog neugode ili tabuiziranog društvenog neprihvaćnja tog događaja. Primjerice, sjećam se nekoliko takvih događaja u kojima su majke radi “sramote” rekle svojim kćerima da prešute te događaje.

Koliko god danas mislimo da je ovo tema o kojoj se govori, ona je još uvijek tabu. Primjerice, u nazovimo modernoj Kaliforniji dozvoljene teme su tijelo i zdravlje te uživanje. Traume, starost, bolest i smrt teme su koje su prešutnp zabranjene. Psihološko rečeno, to su nacistička društva.

S druge strane tražiti uzroke u karmi , nekako je za Zapad neprihvatljiv. Ipak, o ovoj temi možemo razgovarati danas otvorenje nego prije.

Način kako se govori o toj temi još uvijek je na razini nasilnik – žrtva. Kako je rekao, filozof Žižek, moramo se maknuti od impresije nasilja i pokušati vidjeti skrivene uzroke tog čina. Većina učenja koje čovjek proživljavaju kao bi učio o psihi, odvija se na gruboj razini. Od nasilja, bolesti, prekida odnosa, smrti drage osobe… još uvijek živimo u jednodimenzionalnom shvaćanju problema, nismo došli do kvalitetnijih razina shvaćnja o kojima govore stare mudrosne istine bilo Istoka ili Zapada.

Proživljavanje problema u svojem srcu i samopromatranje, još je daleko, potrebno je zaći u višedimnezionalne odnose. U ovom slučaju čin nasilnik-žrtva ili odnos Marsa i Mjeseca, često je takav da nasilnik tako doživljava moć, a žrtva obeshrabenje koje je neobavezuje da se upusti u rješavanje pravih razloga.

U prvom spomenutom primjeru strasti na početku teksta ili Marsa u sedmoj kući, radije izgorim u vezi i doživim tako težak krah da mi više ne pada na pamet upuštati se u vezu. To su grubi učitelji, finiji traže produbljivanje doživljenog i pokušaja da se shvati misterij dobrih i loših ikustava. Na kraju cilj nije kvalificirati već promatrati. Recimo, jedna je žena zavela muškarca koji je bio teški moralist, toliko ga je emocionalno otvorila da je shvatio da je njegov moral bio strah od seksualnosti. Potisnuti Mars u osmoj kući, s recimo Saturnom, može donijeti spomenuti odnos prema seksualnosti koja postaje više sredstvo nego emocionalno otvaranje.

Ipak, u spomenutom negativnom primjeru, ova osoba iako je bila odbačena od spomenute ženske osobe, negativni čin mu je otvorio spoznaju odnosno svijest kako se moramo odnositi svjesno prema svim aspektima naše prirode pogotovo prema Marsu koji često postaje okidač za ljutnju, potisnuta želja koja se okreće prema destrukciji, pogotovo u odnosima.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut